Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ile Husiler arasında devam eden çatışmalardan dolayı bazı şehirlerde yollar kapandı.
Husilerin kontrolü altında olan Taiz kentine araçlar alınmazken, gıda malzemesi ve insani yardımlar şehre ulaşamıyor. Gıda malzemesi ve temiz su sıkıntısı çeken vatandaşlar, 6 kilometre uzaktaki komşu şehirden aldıkları gıda malzemelerini bulundukları şehre sırtında taşıyor.
Taizliler, gıda malzemelerini dik ve derin uçurumlu yamaçlarda eşek ve develer yardımıyla şehirlerine ulaştırıyor. Binek hayvanı olmayanlar ise elde ettikleri malzemeleri sırtında taşımak zorunda kalıyor. Yolların kapalı olduğunu ve şehre gıda malzemesi girmediğini belirten Adil eş-Şabi adlı vatandaş, "Biz Taiz şehrinde kuşatma altında yaşayan insanlara bu gıda malzemelerini teslim etmeye çalışıyoruz. Husi ve Yemen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih militanları yolları kapattığı için arabalarla şehre gidemiyoruz. Tırmanarak dağları aşmak zorundayız." diye konuştu.
Aç ve susuz dik yamaçları tırmandıklarını belirten Yemenliler, yükleri taşımakta zorlanan hayvanları da yola devam ettirmek için büyük çaba sarf ediyor. Taizli Sultan Abdo yaşadığı zorluğu şöyle dile getiriyor: "Yakıcı güneşin altında aç ve susuz yaklaşık 6 kilometre yürümek zorunda kaldık. Kayalık yolda yürümesi çok zor."
Ömer Haza adlı vatandaş ise dağlarda yükseltinin arttığı yerlerde daha çok zorlandıklarını "Kaygan dağlık yol boyunca tırmanmaktan, yükseklik ve ağır şeyler taşımaktan dolayı artık zor nefes alıyorum." şeklinde ifade ediyor.
Yemenlilerin erzak taşıdığı 6 kilometrelik dağ yolu boyunca güvenlikleri, Halk Direniş Güçleri'ne bağlı askerler tarafından sağlanıyor. Yemen'de alınan ateşkes kararına rağmen Cumartesi gecesi Taiz şehrindeki çatışmalarda Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih saflarından 29 kişi ölmüş, 30'u ise yaralanmıştı.
Öte yandan, temiz suya erişimi olmayan Yemenlilerin sayısının 16 milyona yükseldiği ve nüfusunun yüzde 80'inin acil insani yardıma ihtiyacı olduğu duyurulmuştu. İsviçre'nin Biel şehrinde 15-20 Aralık tarihleri arasında bir araya gelen taraflar insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için ateşkes kararı almıştı. Karara rağmen Husiler kontrol ettikleri şehirlerdeki ablukayı kaldırmamış yardımların girişini önlemişti.
Yemen'de koalisyon güçlerinin öncülüğünü yaptığı Suudi Arabistan, 26 Mart'ta başlatılan 'Kararlılık Fırtınası' operasyonunun 21 Nisan'da sona erdiğini açıklamış ve Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığını duyurmuştu. İlk defa Nisan ayında ilan edilen 5 günlük ateşkesin 17 Mayıs'ta sona ermesinin ardından ise hava operasyonları tekrar başlamıştı.
Yemen'de yaklaşık bir yıldır devam eden iç savaşta Birleşmiş Milletler'in açıkladığı rakamlara göre, 6 binden fazla kişi öldü, 10 binden fazla yaralı var.