Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) dünya çapında yedi yaşından küçük 87 milyon çocuğun çatışma bölgelerinde yaşamak zorunda kaldığını açıkladı.
UNICEF, yaşamlarında çatışmadan başka bir şey görmemelerinin, bu çocukların beyinsel gelişimlerini engelleyebileceği uyarısında bulundu.
BBC Türkçe’nin aktardığı açıklamada aşırı travmatik olaylara maruz kalmanın, sağlıklı duygusal gelişim ve öğrenme yeteneği için gerekli olan beyin hücreleri arasındaki bağlantıların gelişimine zarar verebileceği anlatıldı.
Sadece fiziki değil, duygusal hasar da alıyorlar
UNICEF yetkilisi Pia Britta, kriz koşullarında yaşayan çocukların fiziksel tehlikelerin yanısıra derin duygusal hasar riskiyle de karşı karşıya olduğunu da vurgulayarak, “Çatışma, çocukları güven ortamından, aile ve arkadaşlarından, oyun ve rutinden yoksun bırakıyor. Oysa bunlar çocuklara en iyi gelişme olanaklarını ve etkili öğrenme şansı kazandıran çocukluk unsurlarıdır” dedi.
Açıklamada çocuk gelişiminin, küçük yaştan itibaren beslenme, eğitim olanakları ve güvenli ortam gibi koşullara bağlı olduğu da belirtildi.
Kurum geçen hafta da, Suriye’de beşinci yılını dolduran iç savaşın 2,4 milyon çocuk mülteci yarattığını, savaşta çok sayıda çocuğun öldüğünü ve çocukların asker olarak kullanıldığını açıklamıştı.