Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu, "özel yönetim" düzeninin uygulanacağı, doğudaki ayrılıkçıların kontrolünde kalan bölgelerin sınırlarını belirledi.
Devlet Başkanı Petro Poroşenko başkanlığında akşam düzenlenen Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısında, doğudaki ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde "özel yönetim" düzeninin uygulanmasına ilişkin karar alınırken, buna göre söz konusu düzenin uygulanacağı doğudaki bölgelerin sınırları da belirlendi.
Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreter Yardımcısı Mihail Koval, toplantının ardından yaptığı açıklamada, kurulun, doğudaki ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde "özel yönetim" düzeninin uygulanmasına ilişkin karar aldığını, ayrıca söz konusu düzenin uygulanacağı bölgelerin sınırlarını da belirlediğini dile getirdi. Koval, buna göre, ülke parlamentosu tarafından daha önce kabul edilen “Donetsk ve Luhansk'ın bazı bölgelerinde özel yönetim düzenine” ilişkin yasa uyarınca, 19 Eylül 2014'te Minsk'te taraflar arasında imzalanan mutabakatta belirlenen bölgelerde, "özel yönetim" düzeninin uygulanmasının karara bağlandığını kaydetti.
Koval ayrıca doğuda ateşkesin sağlanmasına ilişkin taraflar arasında 19 Eylül 2014'te, Minsk mutabakatının imzalanmasından sonra ayrılıkçılar tarafından ele geçirilen bölgelerde ise "özel yönetim" düzeninin geçerli olmayacağını kaydederken, yeni düzenin tarafları birbirinden ayıran sınır çizgisinde yerleşen Ukrayna'nın hakimiyetindeki yerleşim alanlarında da uygulanmayacağına dikkat çekti.
Öte yandan, Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamada kurul toplantısına katılan başbakan Petro Poroşenko'nun, ülkesinin Minsk mutabakatları çerçevesinde üstlendiği tüm sorumlulukları yılmadan yerine getirdiğini kaydederken, buna rağmen, ordu birliklerinin olası saldırılar karşısında savunma nitelikli ateş açabileceklerini söylediği belirtildi.
Açıklamada ayrıca, Poroşenko'nun bir taraftan Minsk mutabakatını uygulayan Ukrayna'nın, diğer taraftan da doğuda konuşlandıkları noktalardaki savunma potansiyelini pekiştirmekte olduğunu kaydederek, "Biz, bir tarafından Minsk mutabakatında öngörülen sorumlulukları yerine getiriyoruz, diğer taraftan da silahlı kuvvetlerimizin askeri potansiyelini faal ve kararlı bir şekilde pekiştiriyoruz" dediği ifade edildi.
AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun görev süresi uzatıldı
Öte yandan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatından (AGİT) yapılan açıklamada, Daimi Konsey Toplantısı'nda AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun 21 Mart 2015 tarihinde sona erecek olan görev süresinin 31 Mart 2016 tarihine kadar uzatıldığı bildirildi.
Karara göre gelişme ve ihtiyaç doğrultusunda 500 olan gözlemcilerin sayısı en kısa sürede bine çıkarılacak.
AGİT Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, kararın Ukrayna'daki düşmanlığı sona erdirmek için fırsat olduğunu söyledi. Daciç, yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için gözlemcilerin her yere ulaşımının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Misyonun başkanlığını, Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan yürütüyor.
AA