Türkiye aleyhine AİHM önünde bekleyen başvuru sayısı, son 4 yılda yaklaşık yüzde 50 oranında azaldı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir önceki yıla ait mahkeme faaliyetleri ile organizasyonuna ilişkin bilgilerin yer aldığı yıllık raporunu yayımladı.
Raporda yer alan istatistikler, Türkiye'nin son yıllarda yaptığı reformların önemini ortaya koydu.
Yasal düzenlemeler sonucunda, Türkiye aleyhine AİHM önünde bekleyen başvuru sayısı son 4 yılda ciddi düşüş gösterdi. 31 Aralık 2012 tarihinde 16 bin 876 olan derdest başvuru sayısı, 31 Aralık 2015 itibariyle yaklaşık yüzde 50 oranında azalarak 8 bin 450 oldu.
Önceki yılın aynı ayına göre ise derdest başvuru sayısı bin dosya düşürüldü. AİHM tarafından Türkiye hakkında verilen ihlal karar sayılarında da ciddi bir düşüş oldu. 2012'de 117 ihlal kararı verilmesine karşın, 2015'te verilen ihlal karar sayısı, bugüne kadar en düşük seviyeye inerek 79 olarak gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla göre ise 15 dosya azaldı.
İhlal sayılarında da düşüş yaşandı
Türkiye'de eleştiri konusu olan konularda AİHM tarafından verilen ihlal sayılarında da düşüş yaşandı.
Buna göre, özgürlük ve güvenlik hakkı kapsamında 2014 yılında 45 dosyada ihlal kararı verilirken, geçen yıl 14 dosyada ihlal kararı alındı. İfade özgürlüğü hakkında verilen 24 ihlal kararı yaklaşık yüzde 60 gerileyerek 10'a düştü. Adil yargılanma hakkı kapsamında ise 2014 yılında Türkiye aleyhine 42 dosyada ihlal kararı verilirken, AİHM'den geçen yıl bu konuda 28 ihlal kararı çıktı.
Reformlar olumlu katkı sağladı
Alınan bilgiye göre, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan İnsan Hakları Daire Başkanlığının kurulmasının AİHM önünde bekleyen dosyaların ve Türkiye aleyhine verilen ihlal kararlarının azaltılmasında önemli rol oynadığı belirtiliyor.
İnsan hakları alanında yapılan çalışmaların hız kazanarak devam edeceği, ilerleyen süreçte gerek dosya sayısının gerekse Türkiye aleyhine verilecek ihlal kararı sayılarının daha da düşmesi bekleniyor.
AA