İran İletişim Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı Vaizi, Türkiye ile İran arasında yeni demiryolu hattı kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İran İletişim Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı Mahmut Vaizi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.
İran ve Türkiye'nin kökleri çok eskiye dayanan ilişkileri olduğunu ifade eden Yılmaz, bu iyi ilişkileri ekonomik alana yansıtmaya çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, iki ülkenin ekonomik potansiyellerinin çok yüksek olduğunu belirterek, 30 milyar dolarlık dış ticaret hedefine ulaşmak için çeşitli alanlarda yeni işbirlikleri geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Yılmaz, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin 12 yıl öncesine göre çok daha iyi olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını ifade ederek, "10 aylık ticaret hacmimiz 11,3 milyar dolar, bu çok daha üst düzeye çıkmak durumunda. İran'a 174 firmamızın 1,3 milyar dolar doğrudan yatırımı var. Karşılıklı olarak yatırımların daha artmasını istiyoruz" diye konuştu.
İran'la imzalanan tercihli ticaret anlaşmasına da değinen Yılmaz, "Bu anlaşmayı uzun vadede serbest ticaretle taçlandırmak istiyoruz. Türkiye ile İran'ın ticareti arttıkça bütün Ortadoğu'ya, bölgemize refah yayılacak. Ortadoğu'nun hem ekonomik gelişmesine hem de istikrarına katkıda bulunmuş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Kalkınma Bakanı Yılmaz, ulaştırma sektöründe akaryakıt fiyat farklarından dolayı İran'la Türkiye arasında bazı ihtilafların yaşandığını anımsatarak, "Bu konuda yeni bir anlayış birliğine vardık. İran'la Türkiye ilişkileri iki tarafın da kazançlı çıkacağı ilişkilerdir. Bu küçük bir alanı paylaşmanın ötesinde alanı büyüterek herkesin daha fazla pay alması sağlayacak şekilde ekonomik ilişkilerimizi ulaşım sektöründe de geliştireceğiz" ifadelerini kullandı.
İran'dan milli parayla ticarete onay
İran İletişim Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı Mahmut Vaizi de iki ülke arasında imzalanan tercihli ticaret anlaşmasının ekonomik işbirliğinde yeni bir dönem olduğunu söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin İran ziyareti sırasında iki ülke arasında kendi milli paralarıyla ticaret yapılması konusunda öneride bulunduğunu anımsatan Vaizi, "Bu bizde onaylandı, biz kabul ediyoruz. Bu ziyaretim sırasında bunu kendisine aktaracağım. İki Cumhurbaşkanında ifade ettiği 30 milyar dolar dış ticaret hacmi hedefinin gerçekleşmesi için uğraşmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye ve İran'ın bölgenin önemli güçleri olduklarını ifade eden Vaizi, iki ülke arasındaki yatırımların artmasındaki engellerin kaldırılması için çalıştıklarını söyledi.
Tır sorununda çözüm
Vaizi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile bir görüşme gerçekleştirdiğini anlatarak, şunları kaydetti:
"Bu görüşmelerde telekomünikasyonda, internette, uydunun yanı sıra bir yeni anlaşmaya daha vardık. İki ülke arasında yeni demiryolu hattı kurulması konusunda anlaştık. Ayrıca iki ülke arasındaki kamyoncuların ve tırcıların sorunları için kalıcı bir çözüme ulaştık. Umuyorum ki bu anlaşmamız iki ülkedeki tır şoförlerini, kamyoncuları ve ulaşım sektörünü rahatlatacak. İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde hiçbir sınır yoktur. Tüm alanları kapsayarak bunun geliştirilmesini amaçlıyoruz."
İslam ile alakası yok
Vaizi, "İslam adına hareket edip, İslam'ı kirletecek hareketlerle karşı karşıyayız" diyerek, İslamofobi'ye karşı iki ülkenin birlikte mücadele etmesi gerektiğine işaret etti.
Fransa'nın başkenti Paris'te yaşanan terör eylemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Vaizi, "Suriye'de, Irak'ta, Paris'te dünyanın herhangi bir yerinde yapılanlarının hiçbirisinin İslam'la alakası yoktur. Biz Müslümanlar, aşırıcılığı ve terör eylemlerini tamamen kınıyoruz ve kabul etmiyoruz" diye konuştu.