Suriyeli muhaliflerin Halep Askeri Meclis Başkanı Zahir Sakit yaptığı açıklamada Suriye'de barış için masaya oturmaları ve silahların susması için şartlarını açıkladı.
Suriye’deki savaşın bir an önce bitmesi ve Suriye halkının çilesinin sona ermesi gerektiğini söyleyen Zahir Sakit, bu konuda öne sürdükleri dört şartı söyle sıraladı:
Kimyasal silah saldırılarının failleri teslim edilip mahkemeye çıkarılmalı.
Esed'e destek veren İran güdümlü tüm terör grupları ve IŞİD Suriye'den çıkmalı.
Rejimin elinde bulunan tüm mahkumlar salıverilmeli. (Özellikle kadınlar ve yaşlılar)
Hava bombardımanları durdurulmalı.
Bu şartların yerine getirilmesi halinde barış için masaya oturabileceklerini söyleyen Sakit, aksi durumda hiç kimsenin kendilerine silah bıraktıramayacağını vurguladı.
Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Halep kentindeki muhalif güçlerin komutanlığını yapan Zahir Sakit, Fransa ve Belçika’da meydana gelen hadiselerden sonra uluslararası toplumun ortak bir duyarlılık ortaya koyduğunu, fakat aynı hassasiyetin Suriye’de yaşanan zulme karşı gösterilmediğini söyledi.
Batılı ülkelerin Suriye konusunda kötü bir kurgunun parçası olduğunu söyleyen Sakit, "Biz artık burada Müslüman Suriye halkının katledilmesi konusunda, İran, ABD, Rusya, Çin ve Esed arasında açıklanmayan bir ittifak olduğuna inanıyoruz" dedi.
Sakit, "De Mistura planı uluslararası toplumun dört yıllık oyalamasının bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.
Özür dilemeyeceğiz
Suriye' de bu savaştan dolayı hemen hemen her aileden bir şehit veya gazinin bulunduğunun altını çizen Sakit, sözlerine şöyle devam etti:
“Bize Esed'den özür diletmek istiyorlar, bunu asla yapmayacağız. Bu kadar kan sadece bir adamın iktidarda kalması için döküldü. Şimdi bize Esed'le devam edin demek ondan özür dilemekle eşdeğer anlam taşıyor. Biz bunu asla yapmayacağız. Hiçbir şeyimiz kalmasa bile yüzbinlerce mücahitle birlikte özgürlüğümüzü elde edinceye kadar direnmeye devam edeceğiz."
“Halep'le ilgili müzakereler tek taraflı yürütülüyor”
Sakit, Şam'da alınan kararların kendilerini hiçbir şekilde bağlamadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
"Halep'te altı haftalık çatışmaları durdurma projesi ile ilgili Şam'da bazı kararlar alındı. Bunlardan birisi de BM'den bir heyetin Halep'e gözlem amaçlı gelmesi. Şu ana kadar bizimle herhangi bir temas olmadı. Bu heyet sadece Halep' te Esed bölgesinde inceleme yapacaksa Halep'te yaşananları hiçbir biçimde anlamayacaktır. Çünkü varil bombalarının harap ettiği bölüm muhaliflerin kontrolünde olan yüzde 50’lik bölge.”
Suriye muhalefetini temsil eden siyasilerin de sahadan bağımsız kararlar almaması gerektiğini söyleyen Sakit’e göre Suriye ile ilgili BM öncülüğünde yürütülen faaliyetler tek taraflı.
Haber: Yılmaz Bilgen