"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

"Pontus soykırımı yok" dedi Yunanistan'ı ayağa kaldırdı

04 Kasım 2015, Çarşamba 18:38
Yunanistan Eğitim Bakanı Nikos Filis, Türklerin Pontuslu Rumlara soykırım yapmadığını belirtti.

Ülkede büyük tartışma koparan açıklamaları hükümet sahiplenmezken, muhalefet ve Pontus dernekleri Filis'i istifaya davet etti. Bazı tarihçiler ise bakana destek verdi. 

Yunanistan Eğitim Bakanı Nikos Filis, önceki gün katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalarla büyük tartışma ve tepkiye neden oldu. Star Tv'de vatandaşların da katıldığı programda konuşan Filis, bir soru üzerine 7 yıl önce Avgi Gazetesi'nde yazdığı 'Pontus soykırımı yoktur' açıklamasını tekrar etti. Filis, şöyle konuştu: "Yıllar önce gazeteci olarak çok sayıda tarihçi ve uluslararası uzmanın görüşüne katılarak bu Pontus Hellenizmi'ne soykırım yapılmadığına ilişkin açıklama yaptım. Kan dökülerek yapılan 'etnik temizlik' ile 'soykırım' arasında bir ayrım yaptık. Bu, Jön Türklerin vahşetinden çeken Pontusluların acısını ve dökülen kanı tanımadığımız anlamına gelmez. Bu başka bir şey. Bilimsel anlamda soykırım başka bir şey." dedi. 

"ETNİK TEMİZLİK BAŞKA SOYKIRIM BAŞKA"

Stüdyoda bulunan vatandaşlardan birinin "bu soykırımdı" şeklinde araya girmesi üzerine Bakan Filis, "Farklı görüşler var. Yunan devleti soykırım gününü tanıyor. Ancak soğukkanlı ve bilimsel olarak ele alınırsa ne kadar kanlı da olsa etkin temizlik başka şeydir, soykırım başka şey." ifadelerini kullandı. 

"SOYKIRIMA MAHKEME VE TARİHÇİLER KARAR VERİR"

"Bu açıklamayı neden yapma ihtiyacı duyuyorsunuz?" şeklinde bir soru üzerine Bakan Filis, şöyle devam etti: "İki sebeple. Hem Yunanistan hem de başka ülkelerde etnik temizliğin soykırım denilerek anlam değerinin düşürüldüğüne inanıyorum. Soykırım, programlı şekilde bütünüyle bir milletin yok edilmesi anlamına geliyor. Bu çok açık. Uluslararası mahkemelerin kararları ve uluslararası bilimsel camia var. Oralarda değerlendirilsin." 

"VATANA İHANET ETTİ"

Filis'in açıklamaları ülkede gündemin ilk sıralarına yükseldi. Milli Eğitim Bakanı'nın açıklamalarına hükümet mesafeli bir tavır aldı. Muhafazakar Yeni Demokrasi (ND), PASOK, hükümet ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) ve Pontos dernekleri ise sert tepki gösterdi. ND, topladığı 45 vekil imzası ile bakanın görevden uzaklaştırılmasını istedi. Hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) da Filis'in açıklamalarına katılmadıklarını açıkladı. Sosyalist PASOK da Filis'e karşı çıktı.

Pontus Rum Dernekleri Başkanı Haralambos Apostolidis ise Bakan Filis'i "soykırım" konusundaki görüşleri nedeniyle "ülkeye ihanet etmek" ve "tehlikeli adam" olmakla suçladı.

"DEMOKRATİK ÜLKEDE GÖRÜŞLER ÖZGÜRCE DİLE GETİRİLİR"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yanis Amanitidis ise Filis'in görüşünü dile getirebileceğini söyledi. Amanitidis, "Demokratik bir ülkede bilimsel yaklaşımlar özgürce dile getirilebilir. Hükümetin görüşü bellidir. Bu hem 19 Mayıs 2015 tarihinde hükümet sözcüsü tarafından hem de geçmişte bu günleri anma yıldönümlerinde dile getirilmiştir." dedi. 

Muhafazakar ND'ye de cevap veren Amanitidis, "Yeni Demokrasi Partisi'ndeki liderlik mücadelesi, vatan tellallığı koşullarında yapılamaz. Bu ülkenin siyasi hayatına politik koşul ve duruşla yardımcı olunabilir. Bunu göremiyoruz." dedi.

"SOYKIRIMA PARLAMENTOLAR KARAR VEREMEZ"

Öte yandan geçmişte Türkiye'den ayrılmak durumunda kalan Rumlara soykırım yapılmadığına ilişkin görüşü ile bilinen eski milletvekili ve Aristotelio Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Maria Repousi de Filis'e destek verenler arasında yer aldı. Repousi, bir radyo programında şöyle konuştu: "Partiler, hükümet ve diğer ilgililer tarafından yapılan sert açıklamalardan korktum. Bu endişe verici. Uluslararası platform ve BM dışında parlamentolar geçmişle ilgili karar vermek zorunda mı? Bu çok tehlikeli bir yol. Çünkü parlamentoların geçmişin tarihi ile ilgili karar alma işi yok. Bunu bilimsel tarih araştırır. Parlamentolar farklı görüşte olanları cezalandıran kararlar bile aldı. Bu çok tehlikeli." 

"BİZ DE AYNISINI TÜRKLERE YAPTIK"

Öte yandan geçmişte yaptığı açıklamalar ile büyük tepki çeken bir diğer akademisyen Prof. Alexis Heraklides de şunları söylemişti: "Kutuluş savaşında 1919'da Yunanlar da Türklere etnik temizlik yaptı. Yunan olmaktan utanıyorsun. Çocuk, kadınları öldürüyor tecavüz ediyorlardı. Ankara'ya kadar köyleri ve bir kasaban sonra bir diğerini ateşe veriyorlardı. Öldürüyor, katliam yapıyorlardı. Etnik temizlik, bir halkın bir ülkeden ayrılması şartlarını oluşturmak anlamına geliyor." 

İNKAR'A HAPİS VE PARA CEZASI

Yunan parlamentosu geçen yıl kabul ettiği bir kararda uluslararası mahkemeler ve Yunan meclisinin kararıyla tanınan soykırımları, savaş suçlarını, insanlığa karşı işlenen suçları ve Nazi cinayetlerini kasıtlı ve şiddet suçuna sebebiyet verecek şekilde küçümseyen ve inkar edenlere 3-6 ay hapis ve 5-20 bin Euro da para cezası verilmesini öngörmüştü. Bakan Filis'e açıklamaları sebebiyle herhangi bir ceza verilip verilmeyeceği merak konusu oldu. 

Yunan Parlamentosu, 1994'te Pontus, 1996 yılında Ermeni ve 1998 yılında ise Küçük Asya Helenizmi "soykırımlarını" tanımıştı. Pontus Rumlarına soykırım yapıldığına ilişkin iddialar, 1914-1923 yıllarını içeriyor ve 368 bin Pontus'un soykırıma tabi tutulduğunu öne sürüyor.

Okunma Sayısı: 2080
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı