İnsan Hakları İzleme Örgütü, Güneydoğu Asya'da yaşanan göçmen krizi konusunda yapılacak toplantıda "sorunun temel kaynağı" olan Myanmar'a, Rohingyalara yönelik politikasını değiştirmesi için "baskı yapılması" gerektiğini bildirdi.
Örgütten yapılan açıklamada, yarın Bangkok'ta yapılacak bölge zirvesinde, Myanmar'a, bu ülkedeki zulüm ve ayrımcılıktan kaçan Arakanlı Müslümanlara karşı tutumunu değiştirmesi, Bangladeş'e de göçmen teknelerini geri göndermeye dayalı politikasına son verme çağrısında bulundu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya yöneticisi Brad Adams, "bölge hükümetlerinin, bu insanlık trajedisine bağlayıcı çözümler konusunda mutabakat sağlanması için BM ve diğer kuruluşlarla birlikte çalışmaları, yıllarca yaptıkları gibi bu konuyu hasıraltı etmemeleri gerektiğini" söyledi.
Örgüt ayrıca arama kurtarma çalışmalarının "aciliyetine" vurgu yapılması, BM kuruluşlarının bölgeye "engelsiz ve koşulsuz erişiminin temin edilmesi" çağrısı yaptı.
Göçmen krizinde yaşanan son gelişmeler
Güneydoğu Asya'da denizde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunuyor.
Başta Malezya ve Endonezya olmak üzere bölge ülkeleri bu ay içinde açık denizden 4 bin civarında göçmeni kurtardı. Denizdeki göçmenlere de bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarca insani yardım sağlanıyor.
Ay başında Songkhla eyaletinde insan tacirleri tarafından kurulan gizli kamplarda 32 Arakanlı Müslümanın cesetlerinin bulunmasıyla ülkedeki acımasız insan kaçakçılığının gözler önüne serildiği Tayland ise teknelerdeki göçmenleri topraklarına kabul etmiyor.
Myanmar dahil olmak üzere 17 ülkenin katılacağı yarınki bölgesel zirveye ev sahipliği yapacak Tayland son olarak dün katılımcılara "sorumluluğu paylaşmaları" çağrısında bulundu. Göçmenleri ülkeye kabul etmeyen Tayland'ın bu çağrısı çelişkili bulunarak eleştirildi.
Krizle ilgili en dikkat çekici gelişme dün Myanmar'da, zulüm ve ayrımcılıktan kaçan Arakanlı Müslümanları ve Birleşmiş Milletler'i hedef alan bir gösteri düzenlenmesi oldu.
Bir grup milliyetçi ve 30 kadar Budist din adamının katıldığı gösteri, ülkede 2012 yılında Arakan eyaletinde Müslümanları hedef alan şiddet olaylarının yeniden alevlenebileceği endişesi yarattı.
Öte yandan kimsesiz kalan 200 Arakanlı Müslüman çocuğun dini eğitim veren yatılı okullara yerleştirileceğini açıklayan Endonezya'da başkent Cakarta'da yüzlerce kişi, Myanmar'ın Cakarta Büyükelçiliği önünde Rohingyalara yapılan zulmü protesto etti.
AA