Mısır’ın Vadi el-Cedid vilayetindeki yerleşim birimlerini tehdit eden kum yığınlarının yanı sıra son 10 yıldır tarıma açılan arazileri de istila etmeye başlayan kum tepecikleri, her geçen gün ilerlemeye devam ediyor.
Vadi el-Cedid Erbain Köyü sakinlerinden Muhammed Abdullah Mütevelli, “Milyonlar harcanarak yapılan yerleşim birimlerine doğru hareket eden kum yığınlarının her geçen gün yaşadıkları bölgeyi çölleştirdiğini ve bölge halkının göç etmek zorunda kaldığını” ifade etti.
Erbain köyünü örnek veren Mütevelli, şunları söyledi:
"2001 yılında milyonlarca Mısır lirası harcanarak inşa edilen 6 köyün tamamı kum yığınlarının altında kalma tehlikesiyle yüz yüze. Ayrıca her aile için ayrılan 2’si zeytin yetiştirmek hedefiyle ayrılan 7 hektarlık tarım arazisi de çölleşmeye başladı."
Altyapı çalışmalarının kısmen tamamlandığı ancak devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde başlatılan projenin sürdürülmemesi nedeniyle okullar ve hastanelerin de kum yığınları altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Öte yandan Sudan sınırındaki 4 ayrı köyün de aynı akıbetin beklediği bildirildi.
Su kuyuları kapandı
Bölge sakinlerinden Iyd Muğaviri, su kuyularının kumların altında kaldığını, halkın yerleştirilmesi için yapılan yeni evlerin bir bölümünün kum yığınları nedeniyle kullanılamaz bir hale geldiğini dile getirdi.
Ziraat mühendisi Muhammed Zeydan ise projelerin devam ettirilmemesi nedeniyle yerleşim yerleşim birimlerinin zirai bölgelerle çevrilemediği bu nedenle çölleşmenin hızlandığını ifade etti.
Su ihtiyacının yüzde 95'in Nil Nehri'nden karşılayan Mısır'da Nil deltası dışındaki bölgeler ve ülkenin güney vilayetlerinde çölleşme riski her geçen gün artıyor.
Ülkenin güney batısında yer alan ve yüzölçümü bakımından Mısır’ın en büyük vilayeti olan Vadi el-Cedid, Afrika’da ise en büyük üçüncü vilayet olarak biliniyor. Daha çok bedevilerin yaşadığı vilayette nüfus oranı da ülkenin diğer vilayetlerine oranla son derece düşük.
AA