"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kuzey İrlanda'da sonuca ulaşıldı

23 Aralık 2014, Salı 20:31
Kuzey İrlanda'da yaklaşık üç aydır, gösteri izinleri, Birleşik Krallık bayrağı, sosyal yardım reformu gibi tartışmalı konularda yürütülen müzakerelerde anlaşma sağlandı.

Görüşmelere, Kuzey İrlanda'daki 5 siyasi partinin liderinin yanı sıra, İngiliz hükümetini temsilen Kuzey İrlanda Bakanı Theresa Villiers ve İrlanda Dışişleri Bakanı Charlie Flanagan da katıldı. 

Anlaşmaya göre, İngiliz hükümeti Kuzey İrlanda bölgesel hükümetine 2 milyar sterlinlik finansal destek sağlayacak. Kuzey İrlanda parlamentosuna ocak ayında getirilecek yeni yasayla, sosyal yardım gibi konularda değişiklikler yapılacak, ayrıca kamu sektöründe yeniden yapılanmaya gidilecek. 

Kuzey İrlanda'daki 5 büyük siyasi parti olan, birlik yanlısı Demokratik Birlikçi Parti (DUP), ayrılıkçı Sinn Fein, Sosyal Demokratik ve İşçi Partisi, Ulster Birlikçi Parti (UUP) ve Birlik Partisi anlaşmayı üyelerine sunacak ve yapılacak oylamalar sonucu anlaşma resmen yürürlüğe girecek.

Kuzey İrlanda bölgesel hükümetinin Başbakanı ve DUP lideri Peter Robinson, İngiliz hükümetinin sağlayacağı 2 milyar sterlinlik bütçeyle, 60 bin kişiye yeni iş olanakları sağlanabileceğini ifade ederek, anlaşmayı "ileriye doğru atılmış önemli bir adım" olarak tanımladı. 

Komisyonlar kurulacak

Anlaşmayla uyarıca, Kuzey İrlanda'da gösteri izinleri, Birleşik Krallık bayrağının resmi binalara asılması, "Troubles" olarak bilinen Kuzey İrlanda sorunu döneminde işlenen cinayetler gibi tartışmalı konularla ilgili 15 kişilik bir komisyon kurulmasına karar verildi. Temmuz ayında oluşturulacak komisyon 18 ay içerisinde bu konularla ilgili bir rapor hazırlayacak. 

Ayrıca, 2016 yılına kadar, geçmişle ilgili sorunların ve tecrübelerin paylaşılabileceği, "Tarih Arşivi ve Tarih Araştırması Birimi" adı altında oluşturulacak bağımsız kurullarda, "Troubles" dönemindeki ölümler araştırılacak, "Bilgi Edinme Komisyonu"yla da bu dönemde yakınlarını kaybetmiş kişilere yardım edilerek, bilgi sağlanacak.

İngiltere Başbakanı David Cameron, "uygulanabilir" bir anlaşmaya varılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederken, İrlanda Dışişleri Bakanı Charlie Flanagan da anlaşmanın finansal ve sosyal yardım reformu gibi konularda bir plan ortaya koyduğunu dile getirdi. 

Kuzey İrlanda’da barış süreci, İngiltere ile İrlanda arasında imzalanan 1998’deki "Hayırlı Cuma" Anlaşması'yla başlamıştı. Ancak ülkede kimi zaman Birleşik Krallık yanlıları ile ayrılıkçılar arasında gerginlikler yaşanmaya devam ediyor. Son yıllarda belediye binalarına asılan Birleşik Krallık bayrakları dolayısıyla çeşitli gerginlikler çıkıyor ve protesto gösterileri yapılıyor. Birçok ayrılıkçı İrlanda bayrağını kendi bayrağı olarak kabul ediyor.

Okunma Sayısı: 1126
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı