"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kerry BM'de İsrail'i savundu

02 Mart 2015, Pazartesi 17:23
Netanyahu Obama'ya rağmen gittiği Washington'da ABD hükümetini eleştirmeye hazırlanırken, Dışişleri Bakanı Kerry, BM İnsan Hakları Konseyi'nde İsrail'i savundu. Kerry Konsey'in İsrail'e yaptığı suçlamaların kendi ekinliğini zedelediğini belirtti.

Kerry daha önce ABD'li üst düzey diplomatların söylediği ve beklendiği şekilde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde İsrail'i savundu.

Kerry burada yaptığı konuşmada İnsan Hakları Konseyi'ni 'İsrail'le ilgili suçlamalara ve ihlâllere orantısız biçimde odaklanmakla' suçladı.

Cenevre'deki konuşmada Kerry, İsrail ile ilgili söz konusu suçlamaların İnsan Hakları Konseyi'nin etkinliğini zayıflatıbileceğini ı belirtti.

Kerry, 'Bu odadaki hiçkimse inkâr edemez ki demokratik olan bir ülkeye yöneltilen çok dengesiz bir odaklanma söz konusu.

'Kerry olağanüstü gayret gösteriyor'

Kerry ile birlikte Cenevre'deki foruma giden üst düzey bir yetkili Washington Post Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Kerry'nin konuşmasında, "Başkan Obama, emrindeki yönetim ve bilhassa Dışişleri Bakanı Kerry'nin uluslararası kurumlar nezdinde İsrail'in çıkarlarını desteklemek ve savunmak için ne denli olağanüstü bir gayret gösterdiğini" vurgulayacağını söylemişti.

Başka bir yetkili ise ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi'nde İsrail aleyhinde gündeme gelen tasarılarda İsrail'i savunan tek ülke olduğunu vurguladı. 

Kerry, İnsan Hakları Konseyi'ndeki konuşmasının ardından nükleer müzakereler için Montrö'ye geçecek ve akşam saatlerinde İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir araya gelecek. İki buçuk gün sürecek müzakerelerde İsrail Başbakanı Netanyahu'nun karşı çıktığı nükleer anlaşmanın yolları aranacak.

Aynı saatlerde ise İsrail Başbakanı, ABD'deki İsrail lobi kuruluşu AIPAC'te bir konuşma yapacak. Netanyahu'nun tartışmaların odak noktası olan Kongre'deki konuşması ise salı günü gerçekleşecek.

Pazar günü ABC'nin 'This Week' isimli programına katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Başbakanı'nın Kongre'de konuşabileceğini, ancak bu konuşmanın "siyasi bir futbol oyununa dönüşmemesini" umduğunu söylemişti.

Yahudi senatörden Netanyahu'ya ağır eleştiri

CNN Televizyonu'na mülakat veren Dianne Feinstein, Netanyahu'nun ABD ziyareti için İsrail'den ayrılmadan önce "ABD'ye tüm İsrail ve Yahudi toplumunun elçisi olarak gidiyorum" açıklamasına tepki göstermişti.

'Netanyahu beni temsil etmiyor' diyen Yahudi Senatör, İsrail Başbakanı'nın açıklamalarının 'küstahça' olduğunu söyledi.

Yahudi toplumunun da diğer toplumlar gibi farklı bakış açılarını içinde barındırdığını belirten Senatör Feinstein, "Açık yüreklilikle söylüyorum ki küstahlık İsrail'e yakışmıyor" ifadelerini kullandı.

Buna rağmen Feinstein Netanyahu'nun salı günü Kongre'de konuşma yapacağı oturuma katılma niyetinde olduğunu kaydetti.

Onlarca Demokrat siyasetçinin Netanyahu'nun Kongre'de yapacağı konuşmayı boykot ederek oturuma katılmaması bekleniyor. Bu isimler arasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da bulunuyor.

İsrailli siyasetçiler de eleştirdi

İsrail muhalefeti de Başbakan Netanyahu’nun tartışmalı ABD ziyaretine yönelik eleştirilerini sürdürüyor. Eski Adalet Bakanı Livni, “Netanyahu, ABD'nin iç siyasetine burnunu sokmayı tercih ederek fesat ve anlaşmazlık tohumları ekiyor” dedi.

"Amerikalıların desteğini garanti altına almalıyız ve onlarla iyi ilişkilerimizi sürdürmeliyiz” diyen Livni, bu sayede İsrail ile ABD arasında istihbarat paylaşımı kapısının açılacağını belirtti.

İşçi Partisi Genel Başkanı İzak Herzog da Netanyahu'nun ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, ''Başbakan Netanyahu’nun görevi, konuşma yapmak ve alkış almakla sınırlı değil'' diye konuştu.

Obama'ya rağmen gitti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’de Beyaz Saray tarafından ‘protokollerin ihlâli’ olarak tanımlanan iki günlük Washington ziyareti çerçevesinde pazartesi günü İsrail lobi kuruluşlarından Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nde (AIPAC) bir konuşma yapacak.

Obama'nın 'yabancı bir ülkedeki seçimleri etkiliyor görünümünden kaçınmak' amacıyla görüşmeyi reddettiği ziyarette Netanyahu, Salı günü ABD Kongresi’ne hitap edecek.

Netanyahu ziyaret öncesi İsrail’in Tel Aviv kentindeki Ben Gurion Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington’a ‘tarihi ve önemli bir görev' için gittiğini söyledi.

'Obama'ya saygı duyuyorum'

Cumartesi günü ayrıca Kudüs'teki Ağlama Duvarı'nda dua ettikten sonra basına açıklama yapan Netanyahu, "ABD ziyaretim öncesi, Ağlama Duvarı'nı ziyaret ediyorum. Bu vesileyle ABD Başkanı Barack Obama'ya saygı duyduğumu belirtmek istiyorum. ABD ile İsrail arasındaki güçlü ilişkiye ve bunun aramızdaki görüş ayrılıklarının üstesinden geleceğine inanıyorum" ifadesini kullanmıştı.

"İsrail Başbakanı olarak, İsrail'in güvenliğini gözetmek benim görevim" diyen Netanyahu şöyle devam etti:

"Bu nedenle, büyük devletler ile İran arasında varlığımızı tehdit edecek olası bir anlaşmaya güçlü biçimde karşı duruyoruz. Bu tehlike karşısında birlik olarak, olası bir anlaşmanın İsrail'e, bölgemize ve dünyaya arz ettiği tehlikeyi anlatmak durumundayız."

Temel mesele nükleer müzakereler

Netanyahu, Ocak ayı sonlarında İsrail’deki bakanlar kurulu toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı olarak, "İran'ın nükleer silahlara sahip olmasını engellemek için elinden geleni yapmanın görevi" olduğunu ifade ederek, "Bu uluslararası bir çaba ve İsrail'in geleceğini teminat altına almak için davet edildiğim her yere gideceğim" diye konuşmuştu.

İran'la yürütülen nükleer müzakerelere değinen Netanyahu, "Büyük devletler ile İran arasında imzalanması muhtemel çerçeve anlaşması, bu ülkenin nükleer silah elde etmesini kolaylaştıracaktır. Bu da ilk olarak İsrail'in güvenliğini tehlikeye sokacaktır" iddiasında bulundu.

Obama’nın yeni yaptırımlara müzakereleri tehlikeye sokacağı gerekçesiyle karşı çıkmasına rağmen Netanyahu’nun Kongre’de yapacağı konuşmada üyeleri İran’a yeni yaptırımlar konusunda ikna etmeye çalışması bekleniyor.

Öte yandan demokrat Kongre üyelerinin bir kısmının da Netanyahu’nun konuşma yapacağı oturumu boykot ederek oturuma katılmamaları bekleniyor.

Susan Rice da tepki göstermişti

Netanyahu’nun ziyaretine bugüne kadar en sert tepkiyi ise Başkan Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde yapmayı planladığı konuşmanın ABD-İsrail ilişkileri açısından "yıkıcı" olacağını söyledi.

Amerikan PBS televizyon kanalında katıldığı programda Rice, ABD ve İsrail arasındaki ilişkilerin her zaman partiler üstü olduğunu ve bu ilişkilere siyaset sokulmadığını belirtti.

Ancak Netanyahu'nun planlanan konuşmasının bu duruma ters olduğunu dile getiren Rice, "Son birkaç haftada olan şey şu: Başkanın (Temsilciler Meclisi) uzattığı davet ve Başbakanın (İsrail) kendi ülkesinde seçimlere iki hafta kalaya denk gelen bu daveti kabul etmesiyle ilişkilerin iki tarafına da bir derece partizanlık sokulmuş oldu ki, bu sadece talihsiz değil, aynı zamanda ilişkinin dokusu bakımından yıkıcı" diye konuştu.

Obama görüşmeyi reddetti

ABD Başkanı Barack Obama, Ocak ayında CNN International ile yaptığı özel mülakatta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İsrail'deki seçimlere iki hafta kala ABD'ye gelecek olmasını ‘uygunsuz’ olarak nitelendirmiş ve "Onunla (Netanyahu) görüşmeyi reddediyorum. Çünkü bizim genel siyasetimize göre, dünyada herhangi bir liderle ülkesinde seçimlerden iki hafta önce görüşmeyiz” demişti.

Netanyahu’nun yaşanan protokol kriziyle alakalı eleştirilerine tepki veren Obama, “Biz ülkedeki seçimlere bir şekilde müdahale ediyormuş gibi görünmemek için bu şekilde davranıyoruz” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'ün bu ziyaret ile ilgili olarak ‘İlginç’ ve ‘Normal diplomatik protokolün ihlali’ açıklaması yapması üzerine, Netanyahu "İsrail'in geleceğini teminat altına almak için davet edildiğim her yere gideceğim" açıklamasını yapmıştı.

Protokol krizinin detayları

ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi başkanının İsrail Başbakanı Netanyahu'yu Beyaz Saray'dan habersiz ABD'ye davet etmesi protokol krizine sebep olmuştu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Başkan Obama ve Beyaz Saray'a danışmadan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Kongre'de bir konuşma yapması için Washington'a davet etmişti.

Netanyahu daveti kabul etti. Ancak Beyaz Saray'ın tepkisini çeken bu davet ABD'de bir protokol krizine yol açtı.

Başkan Obama'nın ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Netanyahu ile görüşmeyeceği açıklandı. Bakanlık Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde soru üzerine, Kerry'nin, Washington ziyareti sırasında Netanyahu ile görüşmeyeceğini belirterek, gerekçe olarak Obama gibi İsrail'de yaklaşan seçimleri göstermişti.

Kaynak: Al Jazeera ve Washington Post 

Etiketler: netenyahu, abd, obama, kerry, israil
Okunma Sayısı: 1218
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı