İktidarın büyük ortağı Demokrat Parti, diğer sol partilerin desteğiyle hazırladığı Filistin devletinin tanınmasına yönelik önergeyi Temsilciler Meclisi’ne getiriyor.
Önergenin normalde yarın oylanmasının düşünülüyordu ancak Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’ndaki reform paketlerine ilişkin diğer görüşmeler nedeniyle paketin ilerleyen günlerde gündeme gelmesinin bekleniyor.
Muhalefetteki Kuzey Birliği Partisi ise İsrail ile herhangi bir ikili anlaşma olmadan Filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik önergelere yeşil ışık yakmayacağını açıkladı.
İsrail’den tepki
İsrail’in Roma Büyükelçiliği, Filistin’in tanınmasına ilişkin önergenin Temsilciler Meclisi gündemine gelecek olmasına bir açıklama ile tepki gösterdi.
Açıklamada, karar "zamansız" olarak değerlendirilerek, "Herhangi bir erken tanıma, Filistinlileri teşvik etmenin yanı sıra onları İsrail ile barış yapma olanaklarından da uzaklaştıracaktır" ifadesi kullanıldı.
Avrupa Parlamentosu'nun Filistin’in devlet olarak tanınmasını "müzakerelerle bağlantılı olarak" destekleyen karar tasarısını kabul etmesinin sonrasında AB ülkelerinden İngiltere, Fransa, İspanya ve İrlanda parlamentolarından hükümetlerin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararları çıkmıştı. İsveç ise Filistin'i devlet olarak tanımıştı.
AB üyesiyken Filistin'i tanıyan ilk ülke İsveç'e ek olarak Polonya, Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Malta tanıma kararlarını üye olmadan önce hayata geçirmişti.
AA