Gazzeliler, yaklaşık 2 ay devam İsrail saldırılarının şehrin su şebekesinde meydana getirdiği zarar neticesinde artan su sıkıntısını bireysel yöntemlerle çözmeye çalışıyor.
Gazze Su Şebekesi Müdürü Mazin el-Benna, İsrail'in 51 gün devam eden saldırıları sırasında su şebekesinin yaklaşık 35 milyon dolar zarar ettiğini belirterek, "Gazze Şeridi'nin yıllık su ihtiyacı 200 milyon metreküp. Ancak akiferde toplanan su oranı 55 milyon metreküpü aşmıyor" ifadesini kullandı.
Benna, bölgede İsrail tarafından uygulanan ablukadan bu yana yaşanan ve İsrail'in saldırılarıyla daha da şiddetlenen su sıkıntısının ferdi gayretlerle aşılmaya çalışıldığını ifade ederek, "Yaklaşık 8 senedir devam eden abluka nedeniyle vatandaşlar kendi imkanları dahilinde 5 bini aşkın su kuyusu açtı" dedi.
Rastgele açılan su kuyularının meydana getirebileceği muhtemel zararlardan bahseden Benna, şöyle devam etti:
"Akiferdeki suların rastgele çekilmesi, drenaja yol açabilir. Vatandaşlardan kuyu açmadan önce ruhsat almalarını istiyoruz. Bu da elimizdeki tek su kaynağını muhafaza etmemizi kolaylaştıracak ve vatandaşların kullanılabilir suya kavuşmalarını sağlayacaktır."
Benna, Gazze'deki suların yüzde 95'inin, kanalizasyon sularının karışması sebebiyle işleme tabi tutulmadan içmeye elverişle olmadığına dikkati çekerek, "Bir litre sudaki miktarı 50 miligramı geçmemesi gereken nitrat, 200 ila 250 miligrama ulaştı" diye konuştu.
Filistinli Ahmed Ali, İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarında su şebekesinin zarar gördüğünü belirterek, "Saldırılar sırasında musluklarımızdan haftalarca bir damla su akmadı. Şu anda bile kesintiler devam ediyor. Bildiğiniz üzere günlük ihtiyaçlarımızı su olmadan karşılayamıyoruz" dedi.
Saldırılar sırasında çalıştığı fabrikanın yıkılması nedeniyle işini kaybettiğini dile getiren Ali, "Çalışmadığım halde, yaşadığımız su sıkıntısına çözüm olması için kendi imkanlarımla su kuyusu açmak zorunda kaldım. Maişetimi temin için de birkaç ağaç diktim" diye konuştu.
"Banyoyu özler hale geldik"
Gazzeli Ahmed el-Estal ise İsrail'in iki aya yakın devam eden saldırıları sırasında suya hasret kaldıklarını ifade ederek, "Artık banyo yapabilmeyi hayal eder olmuştuk" dedi.
Su kuyusu kazmanın maliyetli olduğuna dikkati çeken Estal, şöyle konuştu:
"15 nüfuslu ailemin daha fazla susuz kalmaması adına kuyu açmak için borç almak zorunda kaldım. Komşularımız da bu kuyudan ücretsiz şekilde istifade ediyorlar."
Su kuyusu açma işinde çalışan Hüseyin Ebu Acve, bir kuyu için zeminin 40-50 metre aşağısına kadar kazı yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bir kuyu açmanın mahiyeti yaklaşık 3 bin 500 dolar. Filistinli vatandaşların mali durumu bu miktarı karşılamaya müsait olmamasına rağmen önlerinde başka bir çıkar yol olmadığı için bu sorumluluğu yükleniyorlar."
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarını sürdüren İsrail, 26 Ağustos'ta, Mısır'ın arabuluculuğundaki görüşmelerde varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti.
İsrail'in 51 gün süren saldırılarında 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Söz konusu saldırılarda 9 bin yapı tamamen yıkılırken, 8 bin bina ise kısmi zarar görmüştü.