Filistinlilerin hayatını büyük ölçüde etkileyen ve birçok imkandan mahrum kalmalarına neden olan İsrail ablukası, Gazze'deki ayakkabı üreticilerini de zorluyor. Ablukanın yanı sıra piyasaya sürülen ucuz Çin malları, üreticilerin ekmek kapısının kapanmasına sebep oluyor.
İsrail'in yaklaşık 10 yıldır uyguladığı ablukanın mağdurlarından ayakkabı üreticisi İhab Sakullah, yaşadığı zorlukları anlattı.
Üç çocuk babası Sakullah, üretimin gün geçtikçe azaldığını ancak ailesinin geçimini sağlamak için direnmek zorunda olduğunu belirtti.
"Ablukadan önce günlük yaklaşık 300 ayakkabı üretirdik. Şimdi bu sayı 70'i geçmiyor." diyen Sakullah, piyasadaki ucuz Çin ürünlerinden de yakınarak şunları söyledi:
"İşçi sayısını 20'den 10'a düşürmek zorunda kaldık. Gazze'deki ayakkabı üretiminde büyük gerileme söz konusu. Çin ürünleri, ayakkabı üretim atölyelerine sert bir darbe vurdu."
Baba mesleği olan ayakkabıcılıktan başka bir zanaat bilmediğini söyleyen Sakullah, "Bu işe 28 yıl önce babamla başladım. Talebin tamamen bitmesi halinde, benim adım da Gazze'deki işsizler listesine yazılacak." ifadelerini kullandı.
Gazze'deki elektrik krizi de atölyeleri vuruyor
Atölyesini 2006 yılında açtığını belirten İsam Sekik de elektrik kesintileri yüzünden çalışma saatlerinin sürekli değiştiğini anlattı.
Çalışan sayısının 10'dan 3'e düştüğünü kaydeden Sekik, haftada ancak 70 ayakkabı üretebildiklerini dile getirdi.
Deri Sanayi Birliği Üyesi Emir Habub ise Gazze'deki ayakkabı üretiminde 2006 yılından bu yana yüzde 30 gerileme yaşandığını vurguladı.
Ablukadan önce bölgede 100 büyük ayakkabı fabrikası bulunduğunu söyleyen Habub, halihazırda 30 küçük atölye kaldığını belirtti.
AA