İspanya'da iktidardaki muhafazakar sağ görüşlü hükümetin girişimiyle bir yıldır tartışılan Sefarad Yahudilerine vatandaşlık hakkı verilmesini kolaylaştırmayı öngören yasa tasarısı Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.
Engizisyon mahkemelerinin kararıyla 1492 yılında İspanya'nın sınır dışı ettiği yaklaşık 700 bin Sefarad Yahudisinin devamı olarak dünyada yaşadığı tahmin edilen 3,5 milyon kişinin yeni yasa ile İspanya'dan daha kolay vatandaşlık alabileceği belirtiliyor.
1982 yılında çıkan yasa ile Sefarad Yahudilerinin soyundan geldiklerini kanıtlayanlar iki yıl İspanya'da yaşamaları halinde vatandaşlığa hak kazanırken, yeni yasa ile bu iki yıllık süreç kaldırıldı. Bir ay içinde Senato'da da kabul edilmesi beklenen yasa tasarısı, Resmi Gazete'de yayımlandıktan altı ay sonra yürürlüğe girecek.
Yeni düzenlemeyle Sefarad Yahudileri artık bu soydan geldiklerini gösteren belgeleri Yahudi cemaatlerinden almaları halinde elektronik ortamda vatandaşlık başvurularını yapıp, İçişleri Bakanlığı tarafından "ulusal çıkar veya "kamu düzeni" ile bağlantılı gerekçelerle başvuruları reddedilmezse vatandaşlık hakkına sahip olacaklar.
Ancak yeni düzenlemede vatandaşlık isteyen Sefarad Yahudilerine Cervantes Enstitüsü tarafından "dil ve kültür sınavı" yapılacağı bildirildi. Yasa tasarısına meclisteki tüm siyasi gruplar destek verse de en çok tartışılan madde sınav konusu oldu. Bask Milliyetçi Partisi'nden milletvekili Emilio Olabarria, "Ne kursu vereceksiniz? Flamenko dansı mı yoksa patates tortillası mı?" diyerek sınavı eleştirdi.
Ayrıca, yeni yasa ile Sefarad Yahudileri dahil vatandaşlık talebinde bulunan herkes için talep edilmesi gündemde olan 75 avroluk verginin kaldırılmasına karar verildi.
İspanya'da 2010-2013 yılları arasında toplam 121 Sefarad Yahudisine vatandaşlık verildiği bildirilirken, bunlardan 27'sinin Türk vatandaşı olduğu açıklanmıştı.
AA