İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) ile ilgili yürüttüğü müzakereler çerçevesinde dün akşam bir anlaşmaya varılamayınca, görüşmelere bugün de devam ediliyor.
Londra'da bulunan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk dün akşam Başbakanlık "10 Numara"dan ayrılırken, bir anlaşmaya henüz varılamadığını ancak yoğun çalışmaların süreceğini dile getirdi.
İngiltere Başbakanı David Cameron ve Tusk'ın ekiplerinin bugün gün boyu görüşmeleri sürdürmesi ve İngiltere'nin AB ile yeniden müzakere metninin taslağının yayınlanması bekleniyor.
AB liderlerinin 18-19 Şubat'ta yapacağı zirvesi öncesi anlaşma sağlanması amaçlanırken, İngiltere'nin, AB'den gelen göçmenlere sosyal yardım sınırlamaları getirilmesi talebinin AB ile arasındaki en büyük anlaşmazlık konusu olduğu biliniyor.
Ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini, 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürecek olan Cameron, bu süre içerisinde birlikle, göç, bağımsızlık, rekabet ve avro bölgesi dışındaki ülkelerin korunması başlıkları altında yeniden müzakereler yürütüyor. Cameron'un müzakerelerde istediğini alması durumunda, referandumun bu yıl yapılma ihtimali de bulunuyor.
İngiltere Başbakanı Cameron, ülkesine gelen AB göçmenlerine 4 yıldan önce sosyal yardımlar sağlamak istemiyor. AB buna karşı çıkıyor ancak yoğun göçmen akışı olasılığında "emniyet freni" önerisinde bulunuyor. Bu öneriyle İngiltere, AB'nin onayıyla gelen göçmenlerin sosyal yardımlardan faydalanmasının önüne geçebilecek.
AA