"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hüsnü Mübarek'in oğulları serbest kaldı

12 Aralık 2015, Cumartesi 13:49
Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in rüşvet ve yolsuzluk gerekçesiyle müebbetle yargılanan iki oğlu, serbest kaldı.

Mısır Temyiz Mahkemesi, "saray yolsuzluğu" davasından 3'er yıl ağırlaştırılmış hapis cezası alan Mübarek'in oğulları Cemal ve Ala kardeşlerinin cezalarını onadı. Fakat Mübarek kardeşler, bu davada 3 yıl hapis yattıkları için serbest kaldılar. 

Üç yıl hapis cezasına çarptırılan Ala ve Cemal Mübarek kardeşlere 'saray yolsuzluğu' davasından iki kere beraat kararı çıkmıştı. Temyiz Mahkemesi geçen Ocak'ta ilk beraat kararı alan Mübarek kardeşlerin davasını bozarak tekrar hapse girmelerine hükmetmişti. Kahire Ceza Mahkemesi, Ekim ayında Cemal ve Ala Mübarek'e tekrar beraat kararı vermişti. Bugün ise Temyiz Mahkemesi nihai kararını açıkladı. Mahkeme Mübarek'in oğullarına ağırlaştırılmış 3'er yıl hapsin infazına karar verdiğini duyurdu. Geçmişte üç yıldan fazla tutuklu kaldıkları için hapse girmeyecekleri belirtildi. Ayrıca bu davanın haricinde diğer davalardan beraat kararı alan Cemal ve Ala kardeşlerin tüm davaları böylece sonuçlanmış oldu.

Ocak 2011'deki devrimden yaklaşık bir yıl sonra Hüsnü Mübarek ile Ala ve Cemal kardeşler tutuklanarak bu davadan müebbetle yargılanmışlardı. Kardeşler, Ocak 2015'te serbest bırakılmasına karar verildikten yaklaşık üç ay sonra tekrar tutuklanarak Kahire'nin güneyindeki Tura Hapishanesi'ne gönderilmişti. Ekim ayında ise davaya bakan hakimin değişmesi üzerine Mübarek'in oğulları 'saray yolsuzluğu' davasından tekrar tahliye kararı almıştı. 

MÜBAREK'İN TAHLİYESİNE TEK DAVA KALDI

Hüsnü Mübarek, Mayıs ayında başkanlık köşklerine tahsis edilmiş fondan 174 bin dolara el koyma suçundan üç yıl ağırlaştırılmış hapis cezası almıştı. Oğulları ise aynı davadan dört yıl hapse mahkûm edilmiş ve daha sonra beraat kararı almıştı. Ayrıca bu dava Hüsnü Mübarek'in ceza aldığı tek dava özelliğini taşıyordu. 

Mısır'da devrimle iktidardan uzaklaştırılan ve darbenin ardından hakkında verilmiş idam ve müebbet hapis kararı bozulduktan sonra yeniden yargılanan Hüsnü Mübarek, açılan hiçbir davadan ceza almamıştı. Mahkeme, Hüsnü Mübarek hakkında 'İsrail'e doğalgaz satışı ihalesinde rant sağlamak' ve dolayısıyla 'yolsuzluk yapmak' suçlamasıyla açılan davada beraat kararı vermişti. Ayrıca Kahire Ceza Mahkemesi, bu yıl başında Mübarek ailesine 'haksız kazanç sağlama ve rüşvet' suçlamasıyla açılan davanın zaman aşımından dolayı düşürülmesine karar vermişti. Mübarek hakkında son olarak 2011'deki ayaklanmalarda 'protestocuları öldürmek' suçlamasıyla açılan davada yetkisizlik kararı vererek bu suçlamadan dolayı Mübarek'e dava açılamayacağına kanaat getirmişti.

Öte yandan Mısır'daki devrimin ilk yılında Hüsnü Mübarek ve oğullarının, ihale verdiği şirketlerden aldığı komisyon paralarını yurtdışındaki bazı bankalar yatırdığı gündeme gelmişti. Özellikle turizm alanında Mübarek'in oğullarının ülkenin turizm şehri Şarm El-Şeyh'te bazı tatil köylerine ortak olduğu ileri sürülmüştü. Bu iddiaları dikkate alan Kahire Mahkemesi, İskenderiye yolu üzerindeki yaklaşık 5 yüz dönümlük arazi üzerine kurulan Süleymaniye tatil köyünün sahibini içeri almıştı. Ayrıca ülkenin en büyük inşaat şirketi Talat Mustafa'ya Cemal Mübarek'in şirketlerden aldığı komisyon paralarını aktardığı iddia edilmişti. Oğul Mübarek'in yakın arkadaşı olduğu ileri sürülen şirketin sahibi Talat Mustafa, sevgilisini öldürdüğü gerekçesiyle 6 yıl önce müebbet cezasına çarptırılmıştı. Müteahhit olan Mustafa, yaklaşık 6 yıldır işlediği cinayetten dolayı tutuklu bulunuyor.

Etiketler: hüsnü mübarek, beraat
Okunma Sayısı: 1790
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı