Kore Turizm Kurumundan (KTO) bir yetkili gazetecilere açıklamalarda bulundu.
KTO yetkilisinin yaptığı açıklamalara göre, hükümetin Ağustos ayında yayımladığı bir turist rehberinde müşterilerine helâl gıda sunan 200 restoranın yer aldı. KTO yetkilisi bu restoranlara 5 kategoriye göre helâl sertifikası verileceğini belirtti. Kategorilerin en üst seviyesi Kore İslâm Federasyonunun helâl gıdaya ilişkin büütün şartlarını karşılarken, en hafif olanı ise müşterilerine İslâm’da yenmesi yasak (haram) olan yiyeceklerin bulunmadığı mönüler sunmakla yetinecek.
Kore’de Mülsüman olmak
Düzenleme kapsamında, köpek etinin yaygın olarak tüketildiği ülkede, helâl sertifikasını alan restoranların mönüsünde kedi-köpek eti de yer almayacak. Güney Kore’de hali hazırda 140 helâl sertifikalı restoran bulunuyor. Bu sayının arttırılması için yapılan çalışmalar hem gelen turistler için hem de Koreli Mülümanlar için büyük önem taşıyor. Çünkü genel olarak lokantaların haram yiyeceklerden oluşması Müslümanlar için sorun oluşturuyor. Konu ile ilgili Müslüman bir Korelinin, söyledikleri konunun önemini anlatıyor: “Kore’de Müslüman olmak nasıl bir şey? Biz Koreli Müslüman kelimesine çok aşina değiliz”
Sanılan kadar kolay değil...
Güney Kore’nin kültürüne ilişkin açıklamalarda bulunan bir Koreli yaşananları şöyle özetliyor: “Güney Kore toplumunun bir parçası olmak, düşündüğünüz kadar zor değil, fakat kolay da değil. Kesinlikle farklar var; bu da kültür açısından. Müslüman Koreliler, işteki insanlarla akşam yemeği için dışarıya gittiklerinde ortaya çıkan bir fark var. Buranın ana yemeği genellikle ‘haram et’ Ama bunlar bizim yemememiz gereken şeyler. Bu durumda Koreli Müslümanlar ortak çalışanlara söylemesi gereken şey; ‘Ben İslâm’a inanıyorum. O haram eti yemem ya da alkol içmem. Anlayışınız için gerçekten teşekkür ediyorum. Eğer tamam ise farklı bir mönü sipariş etmek istiyorum. Ya da belki biz sushi ve sashimi yiyebiliriz.’ Ama bazıları bunu kolay anlamıyor. Sorunlar çıkabiliyor” dedi.
HABER: MERVE İRİYARI