"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Güney Sudan, 4 yıllık bağımsızlığın 18 ayını iç savaşta tüketti

08 Temmuz 2015, Çarşamba 15:43
Sudan’dan 9 Nisan 2011’de ayrılan Güney Sudan, bağımsızlığının 4. yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor.

Hartum hükümeti ile 30 yıl savaşarak petrol rezervlerinin neredeyse tamamını sınırları içerisine alan dünyanın en yeni ülkesi, 18 ayını şiddetli iç çatışmalarla geçirdi. 

Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada Aralık 2013’te, Devlet Başkanı Salva Kiir ve eski yardımcısı Riek Machar arasında patlak veren iktidar mücadelesin, Güney Sudan’ı ‘İnsani Gelişme’ de dünyanın en gerisinde bıraktığı belirtildi.

Dinka kabilesine mensup olan Kiir ile, Nuer olan Riek Machar’ın etnik temelli başlattığı silahlı kavga, kısa zamanda bütün ülkeye yayıldı ve petrol üretimini durma noktasına getirdi.

Güney Sudan’da şu ana kadar iç çatışmalarda ölenlerin sayısı net olarak bilinmezken, Uluslararası Kriz Grubu geçen yılın Kasım ayında en az 50 bin kişinin öldüğünü duyurmuştu. Çatışmaların şiddetli olduğu kuzey ve doğu bölgelerinde kıtlık yaşanan 12 milyonluk ülkede, nüfusun yüzde 70’inin gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlara muhtaç olduğu ifade ediliyor. SInır Tanımayan Doktorlar ise koleradan Haziran’dan beri 32 kişinin vefat ettiğini, savaştan dolayı faaliyetlerine devam edemediklerini, salgın hastalıkların kalabalık kampları tehdit ettiğini açıkladı.

İKİ MİLYON GÜNEY SUDANLI EVSİZ

İç savaşın devam ettiği güneyde şu ana kadar 2 milyondan fazla insan evlerini terk etti. 480 bini geçen yıl, yaklaşık 616 bin kişi Etiyopya, Uganda, Sudan ve Kenya’ya sığınmak zorunda kaldı. 1,6 milyon Güney Sudanlı ise kendi ülkesinde sığınmacı olarak ormanlarda, tenha köylerde, BM kamplarında yaşam mücadelesi veriyor. 

Bir çok savaş suçunun işlendiği ülkede, 13 bin çocuk askere alındı. 250 bin çocuk ise açlıktan ölüm tehlikesi ile karşı karşıya. Onlarca yardım kuruluşu görevlisinin öldürüldüğü ülkede, bir BM helikopteri düşürüldü ve Barışgücü askerleri katledildi.

Etiyopya’da görüşen Kiir ve Machar tarafları iç savaşı durduracak anlaşmaya varamadı. Şu ana kadar 7 ateşkes ilan edilse de kısa süre sonra tekrar bozuldu.

BM Güvenlik Konseyi’nin, 3 ordu ile 3 isyancı komutanına ambargo uyguladığı ülkede, komşu Uganda ordusunun Kiir saflarında çarpıştığı, Sudan’ın Darfur bölgesindeki isyancıların ise Machar’a yardım ettiği biliniyor.

12 bin BM Barışgücü askeri ise bütün ülkede konuşlanmış durumda.

Etiketler: güney sudan, iç savaş
Okunma Sayısı: 2112
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı