ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Filistinliler'in Roma Statüsü'ne taraf olmak için uygun şartlara sahip olduğuna inanmıyoruz" denildi.
Psaki, günlük basın brifinginde, BM Genel Sekreterliği'nden, UCM'nin temelini oluşturan Roma Statüsü'nün Filistin için 1 Nisan'da yürürlüğe gireceği yönünde yapılan açıklamaya dair sorular üzerine, "ABD, Filistin'in egemen bir devlet vasfı taşıdığı düşüncesinde değil ve onu (Filistin'i) bu şekilde tanımıyor ve Roma Statüsü'ne taraf olmak için uygun şartlara sahip olduğuna inanmıyor" dedi.
ABD Senatosu'nda da, UCM'ye katılmaları halinde Filistinliler'e yönelik tüm Amerikan yardımlarının askıya alınmasını öngören bir tasarı sunuldu. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul tarafından sunulan tasarı, şu anda ABD'de yürürlükte olan, Filistinliler'in İsrail'e dava açması halinde yardımların dondurulmasını öngören düzenlemenin daha ileri boyutunu oluşturuyor.
Psaki, "sözkonusu tasarı ve Filistin'in UCM'ye katılmasının yaratabileceği olası neticelere" dair bir soruyu yanıtlarken, tasarıya spesifik atıfta bulunmadan, bu konuda Kongre ile yakın temas halinde olduklarını ve birlikte çalıştıklarını ifade ederken, "Yardımlarımızla alakalı olarak ilgili tüm yasalara uyacağımızdan şüphe yok" dedi.
Filistin, BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'in işgal ettiği topraklardan çıkmasını isteyen karar tasarısının kabul edilmemesi üzerine, aralarında Roma Statüsü'nün de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya imza atmıştı.
Roma Statüsü'nün depozitörü sıfatıyla BM Genel Sekreterliği'nden yapılan bildirimde, Filistin'in Roma Statüsü'ne katılım belgesini 2 Ocak'ta BM Genel Sekreterliği'ne sunduğu ve Filistin için Roma Statüsü'nün 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtilmişti.