İspanya’nın saygın gazetesi El Pais, 'Türkiye geriye gidiyor' başlıklı bir başyazı kaleme aldı.
"Erdoğan’ın otoriterliği ülkenin demokratik geleceği konusunda ciddi şüpheler uyandırıyor" diyen İspanyol gazetesi, 'Yeni Türkiye’de güçler ayrılığı, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve hukuk devletinin kaybolmakta olduğunu yazdı.
Başyazıda şu ifadeler yer aldı:
"Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Avrupa Birliği’ne giriş için teminat olarak görüldüğü günler çok geride kaldı. Şimdiki Türk cumhurbaşkanı, 11 yıl başbakan olarak, ekonomiyi önemli ölçüde canlandırdı ve ülkenin uluslararası alandaki itibarını yükseltti. Artık değil. Türkiye şimdi otoriter bir liderin elinde tecride doğru gidiyor.
Erdoğan bir sene önceki yolsuzluk skandallarında, kendisini ve yakın aile çevresini ilgilendiren çarpıcı telefon konuşmalarının sızmasından sonra açık olarak baskıcı yolu seçti. Onlarca gazeteciyi tutukladı ve hakim, savcı ve polisleri toplu olarak temizleyerek soruşturmayı düşürdü. Dediğine göre bunların hepsi, ABD’de yaşayan baş düşmanı Fethullah Gülen’in komplosuydu.
Olayların yıldönümüne denk gelen son günlerde, otuza yakın gazeteci gülenci komplolarla suçlanarak gözaltına alındı. Kabul edilemez bir dille Erdoğan, bu 'hainlerin' tutuklanmasını savundu ve AB’ye kendi işine bakmasını tavsiye ederek yenilenen eleştirileriyle Türkiye’yi rahat bırakmasını istedi.
Başkanlık sistemi için anayasası yeniden yazılmak istenen Türkiye’de Erdoğan’ın yükselişi demokrasinin geleceği açısından ciddi soru işaretleri doğuruyor. Erdoğan’ın eski müttefikine karşı acımasız savaşı islamcılar arasındaki kavga olabilir, ama kurbanlar Türklerin özgürlüğü, ve kurumların içinin boşaltılması ve itibarsızlaştırılması oluyor. En çok endişe verici olanlar ise Erdoğan’ın hoşgörüsüzlüğü ve demeçleri, çünkü AB’ye üye olmak isteyen bir NATO ülkesini yönetiyor.
Türk lider sandığı tek meşruiyet kaynağı olarak görüyor ve demokrasinin güçler ayrılığı, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti olmadan içi boş bir kabuk olduğunu önemsemiyor. Laik devletin itikadi devlet tarafında köşeye sıkıştırıldığı Yeni Türkiye’de bunların hepsi kaybolmakta. Erdoğan’ın eğilimi farklı alanlarda kaygı verici işaretler veriyor. Mesela, firavunvari başkanlık sarayının açılışını yaparken yüzünün kızarmaması veya kendi takipçilerine Amerika’yı müslümanların keşfettiğini anlatması."