Roskilde Katedrali'nde yapılan toplantıya katılan temsilciler, dini kesimlerin kamusal alanda yaşadığı sorunları konuştu
Danimarka'nın Roskilde şehrinde, dini kesim temsilcilerinin katılımıyla Hristiyan ve Müslüman Temsilciler Konferansı'nın 9'uncusu yapıldı. Geçen yıl Kopenhag'daki bir camide yapılan toplantı, bu yıl Roskilde şehrindeki Danimarka'nın önemli ibadethanelerinden olan Roskilde Katedrali'nin eklentisinde gerçekleştirildi. Toplantıya Avusturya, Belçika ve Almanya'dan Müslümanlar, Danimarka'daki Halk Kilisesi, Katolik Kilisesi ile Sünni ve Şii Müslüman temsilciler, medya temsilcileri, teoloji fakültelerinden akademisyenler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Piskopos Peter Fischer-Möller ile Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı Ahmet Onay yaparken konferansın başkanlığını Michael Krogstup Nissen ile Danimarka Türk Diyanet Vakfından Abdurrezak Sarıkaya gerçekleştirdi. Konuşmacılardan Danimarka İncil Toplumu Başkanı Morten Thomsen Hojsgaard, sözlerin paylaştıkça canlı kaldığını belirterek daha derin bir diyaloga ihtiyaç olduğunu söyledi.
Konferansta "medyada din" ile ilgili konuların ele alınışı konusunda DR radyosundan Simon Kangas Larsen ve Zubair Butt Hussain birer sunum yaptı.
Verilen arada Hristiyan katılımcılar salonda ayakta ilahiler okuyarak ibadet etti. İzleyicilere Kur'an-ı Kerim tilaveti sunuldu.
Danca Kur'an meali
Bu yıl Kur'an-ı Kerim'in Danca mealini hazırlayan Kopenhag Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Şimşek, "Neden Kur'an'ı çevirmek?" konulu konuşmasında Danca çeviriye olan gereksinimi, İslam toplumlarında çeviriye neden ve ne zaman ihtiyaç olduğunu anlattı. Kur'an-ı Kerim'in peygambere bir mucize olarak indiğini ve mucizenin kudsiyeti olan kelimelerde yattığını ifade eden Şimşek, bu nedenle İncil tercümelerinden farklı olarak Kur'an'ın başka dillere çevrilmesinin çok hassas ve kelimelerin derinliğini kaybetme endişesinin yaşandığını söyledi. Danimarka'daki Müslüman gençlerin, bilmek ve güncel tartışmalara katılmak istediğine değinen Şimşek, klasik Arapça öğrenme fırsatı olmayan gençlerin doğal olarak Danca meale ihtiyaç duyduğunu anlattı.
Şimşek, konferansın bitiminde AA muhabirine, konferansın aslında Danimarka'daki Müslüman ve Hristiyanlar arasında çok ortak yan olduğunu gösterdiğini belirterek, "Hristiyan din adamları Danimarkalı seküler kesime nazaran Müslüman kesimle daha çok ortak yanlarının olduğunu, manevi yaşamlarında kendilerinin de dışlandığını, dini bir referansla ortaya çıktıklarında gayrimeşrulaştırma çabası olduğunu söylüyor. Enteresan ve devam etmekte fayda var ancak daha çok uyum üzerinden gidildiği için eleştirel bakışta biraz eksiklik var" değerlendirmesinde bulundu. Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı Ahmet Onay ise dinin sosyal alandaki rolü, önemi ve tehdit algılamasını ele aldı. Onay, Hristiyan kesimlerin, "bunun kendilerinin de bir sorunu olduğunu söylemeleri ve farkındalık söyleminin" güzel olduğunu olduğunu söyledi. Bunların konuşulabiliyor olması ve "kendi sorununuzu çözün" söylemi yerine destek ifadelerinin önemine değinen Onay, bundan sonra bu söylemin takip edilip bu tür desteklerin alınabileceği uygun ortamların sağlanması için bu görüşmelerin devamlılığının sağlanması gerektiğini kaydetti. Bir sonraki konferansın tarihinin 7 Kasım 2015 olarak belirlendiği konferansın bitiminde Piskopos Peter Fischer-Möller konuklara Roskilde Katedrali'ni gezdirdi.