Yeraltından pompalarla taşınan deniz suyu, Norveç'in Drammen kentinde ısınma ihtiyacını gideriyor. Temiz ve yenilenebilir enerji sağlayan sistemin tek ihtiyacı su kaynağı.
Norveç’in Drammen kenti ısınma ihtiyacına sıradışı bir çözüm buldu. Deniz suyunu yer altından pompalarla taşıyarak işlemden geçiren sistem, hem ucuza ısıtıyor hem de karbon salınımını azaltıyor.
Sistemin çalışma prensibi sabit sıcaklıktaki su akışına dayanıyor. Borulardan yüksek basınçla pompalanan deniz suyu, eksi 33 santigrat derecede kaynayan kimyasal bileşik amonyağı ısıtıyor.
Projenin başındaki Jon Ivar Bakk işlemi şöyle anlatıyor: “Gaza dönüşen amonyaktaki fazla basıncı iki aşamada kaldırıyoruz. Amonyak yoğuştuğunda, açığa çıkan ısıyı yeniden suya aktarıyoruz. Sıcaklığı 60 – 90 derece arası kontrol edebiliyoruz ve döngüyü sürdürüyoruz.”
Sıcaklığın bu kadar arttırılabilmesi, sistemin evlerdeki doğalgaz veya kömürle çalışan eski düzeneklere de uyumlu olmasını sağlıyor. Dağıtım sorumlusu Anders Liang, ısıtma sisteminde kullanılan deniz suyunun kirletilmeden yeniden denize döküldüğüne dikkat çekiyor:
“Başkalarının kullanmadığı, geniş ölçekli bir enerji kaynağı kullanıyoruz. Tüm şehrin ihtiyacı olan ucuz enerjiyi, doğaya dost bir yöntemle üretiyoruz.”
60 bin kişinin yaşadığı Drammen’de gökyüzü, yakın zamana kadar karbon bazlı yakıtlar nedeniyle dumanla kaplıydı. İskoç şirketi Star Renewable’ın kurduğu sistem sayesinde şehrin havası kısa sürede temizlendi, yıllık karbon salınımı 15 bin ton azaldı.
Proje sorumlusu Bakk sistemin Norveç’le sınırlı kalmaması gerektiğini düşünüyor: “Avrupa’nın her yerinde aynı teknoloji kullanılabilir. Tek koşul, yakınlarda sabit sıcaklıkta bir su kaynağının bulunması. +6 santigrat derece ve üstü yeterli.”
Kaynak: aljazeera.com.tr