Kurban Bayramı vesilesiyle hayırsever işadamları tarafından Brezilya’ya gönderilen yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.
Latin Amerika’nın en büyük katı atık depolama bölgesinde düzenlenen yardım faaliyetinde geçimini çöplerden sağlayan bin 500 aileye kurban eti dağıtıldı.
Rio de Janeiro eyaletine bağlı Jardim dos Gramacho bölgesinde düzenlenen organizasyona Türkiye’den gelen işadamlarının yanı sıra çok sayıda yerel gönüllü katıldı. Katolik kilisenin de desteğiyle düzenlenen yardımlaşma faaliyetinde, Türkiye’den gelen işadamları kesilen kurban etlerini bizzat kendileri dağıttı.
70 METRELİK ÇÖP DAĞI
Geçimini çöp ayıklayarak sağlayan kişiler için bir cazibe merkezine dönüşen bölgenin nüfusu kısa sürede 20 bine ulaşmış durumda. Çöpten buldukları tahta ve teneke materyallerle inşa ettikleri baraka evlerde yaşayan insanlar, bu bölgeyi hijyenden yoksun şekilde kendilerine mesken tutmuşlar. Konunun ciddi bir çevre ve sağlık problemine dönüşmesinin ardından, yetkililer, çöplüğü kapatma kararı almışlar. 2011 yılında bölgenin ıslah edilmesiyle birlikte bir kısmı farklı bölgelere göçen halkın bir kısmı ise bulundukları yerde sabit kalmışlar. Tek geçim kaynakları olan çöplerin de ellerinden alınması ile yaşadıkları sefaletin boyutu daha da derinleşmiş. Öyle ki, bu sıra dışı çöplükte yaşanan trajediyi anlatan Brezilya yapımı bir belgesel Oscar'a aday olmuş.
Bayram sevinci ve paylaşma duygusunu bir arada yaşayan katılımcılar, dağıtım öncesi bölgede yaşayan aileleri ziyaret etti. 70 metre yüksekliğe ulaşan bir çöp dağının üzerinde yıllarca yaşam mücadelesi vermiş insanların hayatlarına şahit olan gönüllüler, zaman zaman duygusal anlar yaşadı. İşadamlarına, Türkiye Brezilya Kültür Merkezi’nde kurs gören Türkçe öğrencileri de eşlik etti.
Mahalle aralarına giren esnafın gözüne ilk çarpan, evlerde temiz suyun bulunmaması. Dışarıya kurulan bir çamaşır makinesini inceleyen gönüllüler, içindeki suyun çamurlu olduğunu görünce bu duruma çok şaşırdı. Bölgede kimyasal atıkların da mevcut olduğunu öğrenen ziyaretçilerin, yalın ayak dolaşan çocukları görünce üzüntülerini gizleyemedikleri görüldü.
'İSLAM'IN OLUMSUZ İMAJINI DÜZELTMEYE VESİLE'
Programın organizatörlerinden Abdul Haikal, Brezilya’nın en trajik bölgelerinden biri olan Jardim Gramacho’da yapılan bu faaliyetin önemine işaret ederken, katılımları dolayısıyla kilise ve dernek yetkililerine teşekkür etti.
Bayramını başkalarıyla geçirmek için Türkiye’den kalkıp Rio de Janeiro’ya gelen Adıyamanlı işadamı Osman Turan ise 8 yıldır bu geleneği sürdürdüğünü ve ilk kez Müslüman olmayan bir ülkede düzenlenen yardım faaliyetine katıldığını belirtti.