Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı almasının ardından İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, bağımsızlığın oylanacağı yeni bir referandum için gerekli adımların atılacağını söyledi.
Britanya’nın AB üyesi olarak kalıp kalmayacağının oylandığı referandumdan ayrılıktan yana olanlar yüzde 52 oy oranıyla galip çıkmıştı. Sonucun ardından Başbakan David Cameron ekimde yapılacak seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.
Diken'in haberine göre kararın ardından bazı Avrupalı liderler AB projesinin geleceğine dair kaygılandıklarını belirten açıklamalar yapmıştı.
Referandum sonrası Fransa’nın aşırı sağcı ve AB karşıtlığıyla bilinen Ulusal Cephe (Front National, FN) partisi, Hollanda’da ise göç karşıtı duruşuyla bilinen Özgürlük Partisi Başkanı Geert Wilders ve İtalya’da göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen Kuzey Ligi’nin lideri Mateo Salvini de AB’den çıkış çağrısı yapmıştı.
‘İkinci referandum masada’
İskoçya’nın AB’deki yerini korumak için gereken her şeyi yapacaklarını belirten İskoçya Başbakanı Sturgeon, “İkinci bir referandum konusunun masaya yatırılması gerektiği, malumun ilamıdır ve artık masaya yatırılmış durumdadır” dedi.
‘Tüm seçenekleri inceliyorum’
Brexit’in ardından bir bağımsızlık referandumunun yüksek ihtimal olduğunu vurgulayan Sturgeon, “Bugün şunu kesin bir netlikle belirtmek isterim ki İskoçya halkının tercih ettiği yönde atılabilecek tüm adımları atmayı ve tüm seçenekleri incelemeyi amaçlıyorum; yani bir diğer deyişle AB’deki ve ortak pazardaki yerimizi korumayı hedefliyorum” diye konuştu.
2014’teki referandumdan ‘hayır’ çıkmıştı
İskoçya, 2014’te ‘bağımsızlık referandumu’ gerçekleştirmiş, katılımın %84.6 olduğu oylamada, sandıktan yüzde 55,3 oranında‘hayır’ çıktı; ‘evet’ oyları ise yüzde 44,7’de kalmıştı.