Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum’da, kent merkezindeki tek caminin yetersiz kaldığını belirten bölge halkı, yeni cami yapılması için imza kampanyası başlattı.
Şehir merkezindeki tek cami olan Orta Cami, 1866 yılında Osmanlı döneminde yapıldı. Geçmiş yıllarda kentte üç cami bulunurken bunlardan biri yangın, biri de yıkıldığı için kullanım dışı kaldı. 130 bin nüfuslu kentte aynı anda yaklaşık bin kişinin namaz kılabildiği Orta Cami’de cemaat cuma günleri yer bulamıyor. Cemaatin bir kısmı avluda bir kısmı ise sokakta namazını kılıyor. Abdesthaneler de yoğunluğu kaldırmıyor. Abdest sıralarında uzun kuyruklar oluşuyor. Bu durumun düzeltilmesini isteyen cami cemaati soruna çözüm bulabilmek için imza topluyor.
BAŞKONSOLOS: TAKİP EDİYORUZ
Kente dün bir yapı fuarı için gelen Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Türkiye Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan ile Türk ve Gürcü işadamları Orta Cami’de cuma namazını kıldı. Namaz sonrası kentte bulunan Türkiye’den gelen gazetecilerin yeni cami için imza toplandığı ve caminin yetersiz kaldığı ile ilgili sorularına Başkonsolos Temizkan cevap vererek, “Cami konusunu biliyoruz, takip ediyoruz. Yetkililerle temaslarımız var, o konuyu takip ediyoruz" dedi.
"SARP SINIR KAPISI'NI GÜNLÜK 18 BİN KİŞİ KULLANIYOR"
Vali Cirit de daha sonra gazetecilerin gündem ile ilgili sorularına cevap verdi.
Rusya krizinin ardından Türkiye'nin Orta Asya'ya açılan kapı niteliğindeki Sarp Sınır Kapısı ve bölgedeki diğer gümrüklerde yaşanan yoğunluğa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cirit,
"Bizim Kafkaslar'a açılan bir sınır kapımız var, Sarp Sınır Kapısı. Günlük yaklaşık 18 bin kişiye ev sahipliği yapıyor burası. Yaklaşık rakam olarak 9 bin giriş, 9 bin çıkış. Yılda bu 6.5 milyon kişiye tekabül ediyor" dedi.
"SARP'TA YOĞUNLUK KAYNAKLI SIKINTI YAŞAMAKTAYIZ"
İki ülke arasındaki ticari ilişkilere değinen Cirit, özellikle lojistik sektöründe yoğun bir işbirliği yapıldığını söyledi. Cirit, "TIR trafiği olsun, otobüs trafiği olsun yoğun bir şekilde hareketlilik olursa tabii ki zaman zaman Sarp sınır kapımızda bu yoğunluktan kaynaklı sıkıntılar da yaşamaktayız. Ama biz Sarp Mülki İdare Amirliği hem de Batum'daki karşıtlarımız olarak bu ilişkileri sıcak tutarak çözme yolunu tercih etmekteyiz. Bunda da ciddi oranda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim" diye konuştu.
"KRİZDEN SONRA 40'A YAKIN TIR'IMIZIN SARP'TAN GİRİŞİNE MÜSAADE EDİLMEDİ"
Gazetecilerin "Rusya krizinin ardından Gürcistan üzerindeki sınır kapılarına yönelik özel bir önlem söz konusu mu? Herhangi bir problem yaşanıyor mu?" sorusu üzerine Cirit, "Yoğun olarak kullandığımız Gürcistan'ın Kazbeki Sınır Kapısı'nı bizim Türk ihracatçı ve ithalatçı olan lojistik sektörü kullanıyor. Krizden bugüne kadar yaklaşık rakamları da paylaşabilirim, 40'a yakın TIR'ımızın girişine müsaade edilmedi. Bunun bir kısmı yani 9-10 civarında TIR Türkiye'ye dönüş yaptı, Sarp Sınır Kapısı'ndan. Ama bizim şu anki durumumuz çok etkilediğini söyleyemem çünkü biz Azerbaycan üzerinden hem Ro-Ro taşımacılığıyla hem de diğer yollarla bu sorunu büyük oranda çözdüğümüzü ifade edebilirim" dedi.
DHA