"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Almajirilerin zorlu hafızlık yolu

31 Ocak 2019, Perşembe 00:33
Nijerya’da 7 milyondan fazla Almajiri hem hafızlık eğitimi alıyor hem de hayatta kalma mücadelesini sürdürüyor.

Nijerya’da milyonlarca çocuk gerek ekonomik gerekçelerle gerekse ailelerin Batılı eğitimi kabul etmemesi dolayısıyla ailelerinden uzakta tamamen ücretsiz Almajiri okullarında bir yandan hafızlık eğitimi alırken, bir yandan da hayat mücadelesi veriyor. 

Arapça “muhacir” kelimesinden Hausa diline “Almajiri” olarak geçen kavram, hafız olmak için evlerinden uzak diyarlara giden çocuklar için kullanılıyor.  

Nijerya’nın kuzeyinde kurulan Kanem - Bornu İmparatorluğu ve Sokoto Halifeliği döneminde yaygınlaşmaya başlayan Almajirilik sistemiyle 11. yüzyıldan beri hafız yetiştiriliyor. Ancak, Almajiriler, yüzyıllar boyunca zekât ve vakıf sistemiyle emir, tüccar, âlim ve bölge halkı tarafından desteklenip korunsa da son yıllardaki ihmaller ve ilgisizlik sebebiyle yardıma muhtaç hale geldi. Fakirlerin Refahı İçin Ulusal Konsey (NCWD) verilerine göre, Nijerya’da 4 ile 15 yaş arasında 7 milyondan fazla Almajiri bulunuyor. Almajirilik sistemi Nijerya’nın yanı sıra Nijer, Gambiya, Senegal, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Gana gibi ülkelerde de bulunuyor.

Nijerya’nın kuzeyinde yaygın olarak görülen bu okullar için “malam”, yani, dinî öğretmen köyleri ziyaret ederek çocukları topluyor ve şehirdeki Almajiri okuluna götürüyor.

BATILI EĞİTİMİ KABUL ETMİYORLAR

Doğum oranının yüksek, ekonomik şartların yetersiz olduğu ülkenin kuzeyinde birçok aile gerek ekonomik gerekçelerle gerekse de Batılı eğitimi kabul etmedikleri için çocuklarını tamamen ücretsiz olan bu okullara gönderiyor. 

Yaklaşık 13 milyon çocuğun okula gidemediği ülkede Almajiri çocuklar için 10 yıldır çalışma yürüten Daha Az İmtiyazlı Kişiler ve Almajiriler İçin Toplu Okuryazarlık Girişimi kurucusu Ayşe Atiku Bagudu, Almajirilerin durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Ailelerden uzak bölgelerde eğitim almanın daha verimli ve sevabının daha çok olacağına inanıldığını dile getiren Bagudu, “Eskiden Almajiriler ailelerinin yanında tarım arazilerinde çalışıyor ve böylece ailelerinden destek alabiliyorlardı, ama günümüzde tarımın zayıflaması sebebiyle ailelerinden uzak ve yardıma muhtaç hale geldiler.” şeklinde konuştu.   

Bu çocuklar bizim geleceğimiz     

Bagudu, “Bu çocuklar bizim geleceğimiz, eğer bu çocuklara sahip çıkmazsak yarın bu ülkeyi yönetecek kimsemiz kalmaz. Maalesef bugün ülkedeki silâhlı kişiler, fidyeciler, terör örgütüne katılan insanların bir kısmı Almajiri çocuklardır.” ifadelerini kullandı. Almajirilerin yardıma muhtaç olmalarının en önemli sebebinin aileler olduğunu dile getiren Bagudu, anne babaların çocuklarını hocalara bıraktıktan sonra onlarla ilgilenmediğini ifade etti. 

KURBAN GİBİLER     

Uzmanlar ise Almajirilerin Nijerya’da sorunun kaynağı olmaktan ziyade kurbanı olduğunun altını çiziyor. 14 yaşındaki Ya’u Adamu milyonlarca çocuk gibi başka bir eyaletten eğitim için Almajiri okuluna geldi. Adamu, “Ailem 3 yıldır ziyaretime hiç gelmedi, ben de memleketime hiç gidemedim. Ailemin yaşadığı yerde Kur’ân-ı Kerîm öğrenecek yerimiz var, ama ailem uzağa gidince daha çabuk öğreneceğimi düşündüğü için beni buraya gönderdi.” şeklinde konuştu.

Çözüm odaklı ve ortaklaşa hareket edilmeli      

Yaklaşık 200 milyonluk Nijerya’da Almajiriler için federal ve eyalet yönetimleri ile sivil toplum kuruluşları çeşitli çalışmalar yürütüyor. Almaijiri Vakfı ve Fakirlerin Refahı İçin Ulusal Konsey bu kurumların arasında yer alıyor. Ailelerin çocukları ile ilgilenmesinin yeterli olmayacağını belirten uzmanlar,  ekonomik olarak desteklenmeleri ve kontrol edilmeleri gerektiğini kaydediyor.

Bu sistemi dedelerimizden öğrendik

Almajiri öğretmenlerinden malam Abubakar Sadik, “Bu sistemi dedelerimizden öğrendik. Eskiden çocuklar hem Kur’ân-ı Kerîm öğrenir hem de yiyecek bulmak için tarlalarda çalışırdı, ama şimdi durum değişti.” açıklamasını yaptı. Malam Sadik, “Hadis, siyer gibi derslerin verildiği medreselerden farklı olan Almajiri sisteminde sadece hafızlık eğitimi veriliyor ve çocuklar ailelerinden uzak yerlerdeki okullara gidiyor.” dedi.

AA

Etiketler: almajiri, hafızlık
Okunma Sayısı: 1607
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı