ABD genelinde sivillerin elinde 300 milyon civarında ateşli silah bulunduğu tahmin edilirken, son günlerde artan saldırılarla ülkedeki silahsızlanma tartışmalarını yeniden gündeme geldi.
ABD'nin California eyaletinde dün düzenlenen silahlı saldırıda 14 kişinin ölmesi ve geçen hafta sonu Colorado eyaletinde bir saldırganın biri polis 3 kişiyi öldürmesiyle, ülkede işlenen cinayetler ve kısıtlanmayan silah edinme hakkı tekrar tartışılmaya başlandı. Ancak, silah edinmenin sınırlanmasına ilişkin başlatılan kampanyaların, genellikle silah lobilerinin etkinliği karşısında bir sonuca ulaşamadığı, ülkenin kabul edilen bir gerçeğini oluşturuyor.
ABD genelinde sivillerin elinde yaklaşık 300 milyon civarında ateşli silah bulunduğu tahmin ediliyor. Araştırma şirketi PEW'in yaptığı çalışmaya göre, ABD nüfusunun üçte biri evinde bir ya da daha fazla silah bulunduğunu beyan ediyor.
Dört ve daha fazla kişinin ölmesi ya da yaralanmasıyla sonuçlanan olayların 2013'ten bu yana listelendiği "Kitlesel Saldırıları İzleme (Mass Shooting Tracker)" sistemi verilerine göre, bu türdeki bin 36 olayda, toplam bin 316 kişi öldü, 3 bin 732 kişi yaralandı.
Ülkede 4'ten az kişinin ölümüne veya yaralanmasına yol açan silahlı eylemler de dahil edildiğinde, her yıl ortalama 10 binden fazla kişinin ateşli silahla öldürüldüğü ortaya çıktı.
Yine de silahsızlanmadan çok terör gündemde kalıyor
ABD yönetimi silah edinmenin sınırlanmasına ilişkin adımlarını hayata geçiremese de konu terörle mücadele olunca, yasalar Kongre'den iki partinin de güçlü desteğiyle çıkıyor ve bu konuda milyarlarca dolar harcanıyor.
Ancak, 2013 başından bu yana terör nedeniyle ölenlerin sayısına bakıldığında sadece 60 olduğu görülüyor. Terör saldırılarının nedenleri arasında, beyazların üstünlüğüne inanan aşırı sağ grupların nefret cinayetleri ve dini gerekçelerle düzenlenen saldırılar bulunuyor.
Cumhuriyetçi aday adaylarının da 2016 başkanlık seçimleri öncesi özellikle "terör tehdidi" gerekçesiyle Müslümanların fişlenmesini, Suriyeli sığınmacıların ülkeye alınmamasını savunurken, silah edinilmesini sınırlayacak yasalara karşı çıkacakları sözünü vermesi de dikkati çekiyor.
Özellikle Ulusal Tüfek Birliği, ABD'deki siyasetçilerin seçim kampanyalarına büyük miktarlarda maddi destek sağlıyor. Bu da bazı durumlarda silah lobilerinin istemediği yasaların yasalaşması önlüyor.
Obama'dan silahsızlanma çağrısı
Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, ülkede kitlesel saldırılara yol açan türdeki silahlanmaya karşı önlemler alınması amacıyla siyasi partilerin temsilcilerine çağrı yaparak, "Saldırganların gerekçesini henüz bilmiyoruz ancak Amerikalıları daha güvenli kılmak için atabileceğimiz adımlar olduğunun farkındayız" dedi.
Obama, Oregon'da bir yüksekokula düzenlenen saldırının ardından da benzer açıklamalarını yineleyerek, "Bu artık bir rutin haline gelmiştir ve benim bu kürsüden çağrım, bu rutinin sona ermesidir. Biz bu konu karşısında duygusuzlaştık" ifadesini kullanmıştı.
Los Angeles yakınlarında engellilere hizmet veren Inland Regional Center binasına giren üç saldırganın uzun namlulu silahlarla açtığı ateşin ardından 14 kişi hayatını kaybetmişti. Geçen hafta sonu da Colorado eyaletinde aile planlaması merkezine giren bir saldırgan, biri polis 3 kişiyi öldürmüş, 9 kişiyi yaralamıştı.
AA