"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AB, Türkiye'yi kaybetmek istemiyor

09 Eylül 2017, Cumartesi
AB-Türkiye ilişkilerini değerlendiren AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının uzlaşmaya vardıkları nokta, AB’nin Türkiye’yi stratejik bir ortak olarak görüp, kaybetmek istememeleri oldu.

Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin Dışişleri Bakanları, Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Estonya’nın başşehri Tallin’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanları, toplantı öncesinde gazetecilere açıklama yaptı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Türkiye’nin çok zor bir süreçten geçtiğinin gözardı edilmemesi ve AB’den uzaklaştırılmaması gerektiğini belirterek, “Türkiye çok büyük ve hepimiz için stratejik olarak çok önemli bir ülke” dedi. Johnson, Türkiye’nin doğru yolda ilerlemesi için çaba sarf etmek gerektiğini bildirdi. 

‘Tahmin edilebilir’ bir ilişki kurmak çok önemli 

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, “Türkiye ekonomisi çok hızlı bir şekilde güçleniyor. Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma yönünde büyük bir iradesi var” diye konuştu. Türkiye-AB arasındaki sığınmacı mutabakatının hâlâ çok olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini vurgulayan Szijarto, “Türkiye ile stratejik bir ortaklık oluşturmak AB’nin temel çıkarları arasında yer alıyor” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca Szijarto, taraflar arasında karşılıklı saygıya dayanan ve “tahmin edilebilir” bir ilişki kurmanın çok önemli olduğunu kaydetti. 

AB’nin, Türkiye’ye yakın durması önemli

İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanı Simon Coveney, “AB’nin Türkiye’ye yakın durması önemli.” diye konuştu. Türkiye ile diyalog kanalının açık tutulması ve Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin devam etmesi gerektiğine değinen Coveney, Türkiye’de bazı değişikliklerin gözardı edilemeyeceğini vurguladı. Coveney, “Ancak bu Türkiye’ye el uzatmaya devam etmemizi ve daha iyi ilişkiler inşa etmeye çalışmamızı engellememeli” dedi. 

Türk muhataplarımızı dinlemek için iyi bir fırsat

İsveç Dışişleri Bakan Margot Wallström, INTERPOL kanalarının kullanımı ve Türkiye’deki bazı gözaltı süreçleriyle ilgili endişeleri olduğunu belirterek, “Bu toplantı Türk muhataplarımızı dinlemek için iyi bir fırsat. Türkiye’de ne olup bittiğini ve ilişkilerimizi onlarla görüşeceğiz.” ifadesini kullandı.

İnsan hakları ve basın özgürlüğüne yönelik eleştiri

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders de Türkiye-AB ilişkilerinin zor bir süreçten geçtiğini, müzakerelerin dondurulma aşamasına geldiğini belirtti. Türkiye’ye insan hakları ve basın özgürlüğüne yönelik eleştiriler yönelten Reynders, “Türkiye-AB arasında sadece sığınmacı sorunu ve terörle mücadele alanında iş birliği devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin, AB üyesi olacağını düşünmüyorum

Almanya Başbakanı Angela Merkel: Gümrük Birliği’nin yenilenmesiyle ilgili müzakereler hiçbir şart altında başlayamaz. Katılım müzakereleri söz konusu olduğunda ise Avrupalı ortaklarımızla daha iyi bir iletişim içinde olmalıyız. Eğer müzakerelerin durdurulması gerektiğini söylersek ve Avrupa’da çoğunluk bu fikrimize destek vermezse çok kötü olur. Türkiye’nin AB üyesi olacağını düşünmüyorum, hiçbir zaman da düşünmedim. Bu sebeple Türkiye’ye yapılan katılım öncesi malî yardımın da durdurulması gerektiğini savunuyorum.

 

Macron: İlişkilerin kopmasına karşıyım

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: Türkiye, gerçekten de son aylarda Avrupa Birliği’nden uzaklaşmış ve endişe verici derecede ileri gitmiş olabilir. Ancak başta göç sıkıntısı ve terör tehdidi olmak üzere bugün karşı karşıya olduğumuz birçok krizde hayati bir ortağımız olmasından dolayı ilişkilerin kopmasına karşıyım.

 

 

Okunma Sayısı: 2666
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı