Kuyruklu yıldız yüzeyinde inceleme yapacak Philae adlı modül Rosetta uzay aracından başarıyla ayrıldı
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), kuyruklu yıldız yüzeyinde inceleme yapacak Philae adlı modülünün Rosetta uzay aracından başarıyla ayrıldığını duyurdu.
Merkezi Paris'te bulunan kuruluştan yapılan açıklamada, Philae'nin 10 yıl önce fırlatılan ve kuyruklu yıldız 67P/Churyumov–Gerasimenko'nun etrafında bir yörüngeye oturan Rosetta uzay aracından ayrılarak kuyruklu yıldıza doğru yola çıktığı bildirildi.
Ayrılma işleminin Almanya'nın Darmstadt'taki operasyon merkezinden onaylandığı belirtilen açıklamada, Philae'nin bir kuyruklu yıldıza ulaşacak ilk araç olduğu vurgulandı. Philae, Rosetta'dan ayrılışından yaklaşık 2 saat sonra ilk sinyalin beklendiği ve aracın kuyruklu yıldız yüzeyine inişinin 7 saati bulacağı duyuruldu.
İnsanlığın uzay serüveni açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen bu uzay araştırmasıyla ilk kez bir kuyruklu yıldız, çok yakından tanınmış olacak. Rossetta’nın Dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 7 milyar kilometreden daha uzun bir yolculuk gerektirdi. Rosetta'nın iniş aracı Philae, kuyruklu yıldız yüzeyinde görüntüler alıp ölçüm yaparak elde ettiği verilere Dünya'ya gönderecek. Philae'nin topladığı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyor. (AA)