Kodlama öğrenmeye üniversitede başlamanın geç olduğunu söyleyen Bilgisayar Mühendisi Hilal Saim, “yazılım öğrenmek için
18 geç bir yaş, küçükken çocukları yazılım öğrenmeye teşvik etmeliyiz ki üniversiteye geldikleri zaman öğrenmekle değil
daha çok bir şeyler üreten konumunda olsunlar. Çünkü üretmek için en ideal yaşlar üniversite yılları” dedi.
Dünya genelinde en değerli firmaların ilk 10 tanesinin teknoloji şirketi olması yazılım sektörünün önemini gözler önüne seriyor. Konuyla ilgili, Bilgisayar Mühendisi Hilal Saim’in kaleme aldığı makale, Türkiye’de durumun farklı olduğunu gösteriyor.
Makalede yer alan bilgilere göre dünya genelinde en yüksek değere sahip ilk 10 firma, teknoloji firması olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de ise durum farklılık gösteriyor. Türkiye’de en değerli ilk 10 şirketin 6 tanesini bankalar oluşturuyor. Saim, makalede yazılım sektörünün az masrafla çok kâr elde ettiren bir sektör olduğunu, ama Türkiye’de hâlâ yerli araba yapmak ile uğraşıldığını ve bu sektöre gereken önemin verilmediğini vurguluyor. Türkiye’nin genç nüfusunun enerjisinin doğru yere kanalize edilmesi gerektiğini ifade eden Saim, bunun çok küçük yaşta kodlama öğreterek mümkün olacağını söylüyor.
Türkiye’nin yazılım ihracatı Hindistan’ın altında!
Türkiye’nin yazılım ihracatının Hindistan’ın çok altında olduğunu ifade eden Saim devamında kâr amacı gütmeyen (araştırma-geliştirme amaçlı) projeler yapılmıyor. Firmaların neredeyse hepsi piyasaya yönelik yazılım üretiyor. Durum böyle olunca yazılım üreten değil; ihtiyaca yönelik günü kurtarma amaçlı projeler yapılıyor ve biz yazılım ihraç eden bir ülke olamıyoruz diyor.
Torpilli kişiler tercih ediliyor
Yazılım sektörü ile ilgili sıkıntılara dikkat çeken Hilal Saim, sektördeki gözlemlerine göre, Türkiye’de farklı düşünen kişilerin genelde istenmediğini ifade ediyor. Özellikle yeni mezun alımlarında genelde günü kurtaracak kişiler, ağzı lâf yapan, ya da torpili olan kişilerin tercih edildiğini söyleyen Saim, uluslar arası firmaların mülâkatlarında önceliklerinin sizin ne kadar farklı düşündüğünüz ve bu işe ne kadar bağlı olduğunuzun ön planda olduğunu ifade ediyor. En iyi elemanlarımızın Türkiye’de yeterli değer göremediği için yurtdışına gittiğini söyleyen Saim, üreten bir ülke olamamızı bu duruma bağlıyor.
Kodlama için 18 yaş çok geç
Kodlama öğrenmeye üniversitede başlamanın geç olduğunu söyleyen Saim, yazılım öğrenmek için 18 geç bir yaş, küçükken çocukları yazılım öğrenmeye teşvik etmeliyiz ki üniversiteye geldikleri zaman öğrenmekle değil daha çok bir şeyler üreten konumunda olsunlar. Çünkü üretmek için en ideal yaşların üniversite yılları olduğunu ifade etti. Devamında ise makalesinde, yurt dışında kod öğreten birçok uygulama bulunmakta ve bunlar çok fazla ilgi görmekte. Türkiye de bu konuda yapılan uygulamalar çok zayıf kaldı ve geniş kapsamlı yazılım eğitim platformu bulunmamaktadır. İnsanların yazılıma ilk başladıklarında öğrenmeleri için Türkçe kaynak olması çok önemlidir. Özellikle yazılım öğrenmeye yeni başlayanlara yol gösterici bir uygulamanın ihtiyacı var ifadelerine yer verdi.