New Horizons uydusu, 3 milyar kilometrelik yolculuğunu tamamlayarak Plüton sistemine girdi. NASA heyecanla ilk yüksek çözünürlüklü fotoğrafları bekliyor.
NASA'nın 2006'da uzaya ateşlediği New Horizons uydusu, sekiz yılı aşkın yolculuğunun sonunda hedefi olan Plüton sistemine ulaşmayı başardı. NASA, astronomi tarihinde ilk kez elde edilecek yüksek çözünürlüklü Plüton fotoğrafının heyecanla beklendiğini belirtti.
New Horizons görevinin baş mühendisi Alan Stern, "Herkes Plüton sistemine ait fotoğrafları bekliyor" ifadesini kullandı. Gökbilimciler, Güneş Sistemi'nin ucundaki cüce gezegenin en yüksek çözünürlüklü fotoğrafını 2010 yılında Hubble Uzay Teleskobu ile elde etmişti. Birkaç piksellik fotoğrafın belirgin bir hal alabilmesi için eşzamanlı çalışan 20 bilgisayarın 4 yıl boyunca fotoğraf üzerinde işlem yapması gerekti.
NASA, 'buzul ve pekmez renkli' olarak ifade edilen Plüton'un önemli mevsimsel değişiklikler yaşadığını ve 'sadece bir kaya ve buz parçası olmadığını' belirtti.
Astronomi dünyası heyecanla bekliyor
New Horizons, 3 milyar kilometrelik yolculuğunda geride kalan 220 milyon kilometrede LORRI teleskobunu kullanarak Plüton'u gözlemleyecek. Hedefine iyice yaklaştığı süreçte Plüton'un Hubble tarafından elde edilen fotoğraflarından çok daha iyilerini elde edecek olan New Horizosn, diğer kamera ve donanımlarını da kullanarak Plüton'un uyduları Charon, Nix, Hydra, Kerberos ve Styx'i de gözlemleyecek.
Stern, "Plüton yılbaşı ağacının altında duran bir hediye gibi açılmayı bekliyor. Neler göreceğimizi çok merak ediyorum" yorumunda bulundu.
Plüton sistemine 14 Temmuz 2015'te girmesi beklenen New Horizons, 0.7 metre yüksekliğinde ve 2.1 metre uzunluğunda. 478 kilo ağılığındaki uzay aracı, nasıl bir gezegen olduğu halen büyük bir sır olan Plüton'un gizemini çözecek ilk insan yapımı araç olacak.