Japonya'nın robotik kargo uzay aracı HTV-5, kozmik ışın deneylerinde kullanılacak astrofizik teleskobunu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ulaştırdı.
UUİ'ye ulaşan HTV-5 uzay aracı, yemek ve malzeme yerine uzay istasyonuna ikinci astrofizik teleskobunu ulaştırdı. CALET adı verilen donanım, uzay istasyonunun Japonya'ya ait Kibo laboratvuarına bağlanacak ve 2 milyar dolarlık Alfa Manyetik Spektrometresi (AMS-02) ile birlikte çalışarak kozmik ışınları taramak için kullanılacak.
AMS'e kıyasla kozmik ışınları daha yüksek enerjide ve doğrulukta okuyabileceği belirtilen CALET, ışınların uzaydaki kaynağını araştıracak.
NASA TV'ye konuşan Louisiana State Üniversitesi'nden astrofizikçi John Wefel, "Kozmik ışınlar her an ve her yönden geliyor. Işınların dürttüğü bilimsel donanımlarla onları takip etmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
Yer gözlemlerinde sadece atmosferde neden oldukları etkileşim aracılığıyla tespit edilebilen kozmik ışınlar, uzaydaki donanımlar sayesinde doğrudan görülebiliyor. Gökbilimciler AMS ve CALET sayesinde kozmik ışınların nereden geldiğini, bileşenini ve sahip oldukları yüksek enerjinin sırrını çözmek istiyor.
Gökbilimciler kozmik ışınların sırrını çözerek, uzayın büyük bölümünü kapladığı düşünülen, görülmez 'karanlık maddenin' de kaynağını ortaya çıkarabileceklerini umuyor. CALET'in ardından üçüncü bir kozmik ışın tarayıcısı olan ISS-CREAM, gelecek yıl uzay istasyonuna gönderilecek.