Mobil güvenlik şirketi 360 Security, akıllı telefonlar ile ilgili bir rapor ortaya koydu.
15 ülkeyi içeren rapora göre telefonlar, 2015‘te 520 milyon siber saldırı ile, 20 milyonu aşkın virüs ile karşı karşıya kaldı.
Virüs saldırılarına uğrayan ilk 10 ülke Malezya, Hindistan, Endonezya, Rusya, Tayland, Türkiye, İspanya, Büyük Britanya, İtalya ve Almanya oldu.
Türkiye’de de 10 milyonu aşkın siber saldırı yakalandı.
Dünyada akıllı telefon kullanıcılarını 2015 itibari ile en çok fidye yazılımlar tehdit etti. Bu yazılımların 2014’e göre yüzde 610 arttığını bildiren 360 Mobile Security Global Operasyon Direktörü Huang Yan, şu açıklamalarda bulundu:
“Kullanıcılara çekici gelen, Google Play dışından temin edilen uygulama ya da oyunlar, saniyeler içinde telefonu ele geçiriyor. Kullanıcı telefonu yeniden başlattığında telefon kullanılamaz hale geliyor. Değerli verilerin saklandığı telefonu açmak için tek yöntem ise hackerlar ile bağlantıya geçip onlara ödeme yapılması. Bilhassa 2015 Mayıs-Eylül döneminde on binlerce kullanıcı bu tehdide maruz kaldı. 2014’te 5 bin olan fidye yazılımı 2015’te bu rakam 40 bini buldu.”
Kota tüketen ve bireye ait verileri çalan virüslerde de önemli oranda artış olduğunu anlatan Huang Yan, şöyle devam etti:
“Mobil trafik zombisi olarak tabir ettiğimiz virüsler, kullanıcıların girdiği web sayfalarını kontrol altına alıp kendi alanlarına yönlendiriyor. Arka planda bulunan virüs, kullanıcı aygıtını her açtığında 0,76 MB data kullanıyor. Yaptığımız araştırmalarda her gün 150 defa ekran kilidinin açıldığını belirledik. Bu da kullanıcının internet kotasından 114 MB’a varan data trafiği tükettiriyor. Ayrıca bu virüs belirlenen web sayfalarına ve arama motorlarına yöneltiyor. Virüsten etkilenen kullanıcılar yaptıkları her web aramasında hackerlara 0,78 dolar gelir getiriyor. Yani 24 saatte hackerlar 52 ila 200 bin doları aşan dolandırıcılık yapıyor.”
360 Security’nin müşteri sayısını önemli oranda arttırdığına işaret eden Huang Yan, " 2014’te 10 milyon olan kullanıcı sayımızı bu sene 300 milyona taşıdık. Türkiye'de kullanıcı sayımız ise 6 milyondan, 17 milyona geldi. Hedefimiz Türkiye'de kullanıcı sayımızı 20 milyona, dünyada günlük aktif 150 milyon kullanıcıya erişmek.” dedi.