"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yürürken ayağınızı boşluğa attığınızı hissediyorsanız

21 Ocak 2015, Çarşamba 09:58
Çevrenizdeki her şeyin hareket ettiğini, yerin ayaklarınızın altından kayıp gittiğini, yürürken ayağınızı boşluğa attığınızı, hattâ bazen deprem olduğunu mu hissediyorsunuz?

Öyleyse vertigo hastası olabilirsiniz. Vertigo, tam anlamıyla hayatınızdaki dengenin uçup gitmesidir. Bazı kişilerde çok net belirtiler verse de bazı hastalar ise yaşadıkları o dengesizlik hissini tarif etmekte dahi güçlük çekerler.

Vertigonun bir kişinin başına gelebilecek en kötü hislerden biri olduğunu belirten Şifa Üniversitesi Hastanesi nöroloji uzmanı Doç. Dr. Sultan Tarlacı, hastalığı şöyle tanımlıyor: “Vertigo dediğimiz şey, çevrede çok yoğun bir hareket hissidir. Dış dünyanın kişinin çevresinde ya da kişinin uzayda dönüyor olması duygusudur. Bazen kişi, başının içinde bir şey döndüğünü de hissedebilir. Uzay ya da mekanla ilgili duyum bozukluğuna bağlı ortaya çıkan bir çeşit denge bozukluğudur ancak göz kararması, görmede bulanma değildir. Bunlarla karıştırılmamalıdır. Vertigo sadece hastanın yaşadığı bir his olduğundan, hasta tarafından çok farklı şekillerde tanımlanabilir, bazen de tanımlanamaz. Çok değişik bir his, sersemlik, konsantrasyon zorluğu şeklinde olabileceği gibi çok şiddetli bulantı, kusma, ateş basması, soğuk terleme, öğürme, ölüm korkusu, çevrenin uçması hissi arasında belirtiler de verebilir. Toplumdaki yaygınlığı ise yüzde 20-25 kadar yüksektir.”

'BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞTIRILIYOR'

Vertigonun en çok yanlış teşhis koyulan rahatsızlıklardan biri olduğunu söyleyen Tarlacı, “Genellikle boyun damarı tıkanıklığı, beyine giden damarlarda kireçlenme, yetersizlik gibi nedenlere bağlanır. Oysa bu nedenler yüzde 1’in altındadır. Baş dönmesinin en sık nedeni, iç kulak denge sistemindeki bozukluktur. Bu bozukluk da en çok virüslerin etkilemesiyle ortaya çıkabiliyor. Bunun dışında multipl skleroz (MS), meniere hastalığı, epilepsi (sara), migren, beyin damar tıkanıklığına bağlı baş dönmeleri daha nadir olarak izlenir. Boyun fıtıkları veya kireçlenmeleri, boyun damarlarında darlıklar sanılanın aksine baş dönmesi yapmazlar.” diye konuştu.

'YÜZDE 80’İ CERRAHİ MÜDAHALE GEREKTİRMEZ'

Vertigo kaynaklı baş dönmelerini de tarif eden Doç. Dr. Tarlacı, “Baş dönmesi tek bir atak, aralıklı tekrarlayan ataklar, devamlı, süreğen, kronik ataklar şeklinde ortaya çıkabilir. İç kulağa bağlı baş dönmeleri, tek bir atak şeklinde olabileceği gibi devamlı tekrar eden baş dönmeleri şeklinde de kendini gösterebilir. Genellikle ataklar çok ciddi yakınma yapar. Düşme, terleme, bulantı, kusma, öğürme, ölüm korkusu gibi çok ağır bir baş dönmesi yapar ve genellikle ilaç tedavisi ile iki üç hafta içinde düzelir. İç kulaktan kaynaklanan, tekrarlayıcı, dönem dönem ataklarla seyreden baş dönmesi tipi de vardır. İç kulakta, genellikle bir tarafta, denge toplarının yanlış yere gitmesinden kaynaklanır ve topların neden yer değiştirdiği tam olarak bilinmez. Baş hareketleri, özellikle yukarı aşağı bakma, sağa sola dönme ile şiddetli baş dönmeleri ortaya çıkar. Eşlik eden bulantı, kusma, terleme, ölüm korkusu, kan basıncı yükselmesi olabilir. Bazen sadece 5 ile 20 saniye süren dengesizlik, sallantı hissiyle de kendini gösterebilir. Tedavide sadece ilaçlar değil, 'epley' hareketi denilen bir baş çevirme hareketi de yapılır ve bu hareketle iyileşme oranı yüzde 80-90’dır. Bazı hastalarda tedaviye direnç olabilir. Bu durumlarda, iç kulak denge sinirini kesme şeklinde cerrahi girişimler yapılabilmektedir.” bilgisini verdi.

NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

· Hareketlerinizi kesinlikle baş dönmesi olacak diye kısıtlamayın. Yoksa baş dönmesi kolay düzelmez ve kronikleşebilir.

· Yaşanılabilecek kötü bir his olmasına rağmen baş dönmesi sizi kesinlikle öldürmeyecektir. Sadece yaşam konforunuzu bozar. Üzerine gitmelisiniz. yoksa konforsuz, sürekli dönen bir dünyada yaşarsınız.

· Beklenmedik bir anda dönme olduğunda, güvenli bir yer bulup oturun.

· Baş dönmenizin şiddetli olduğu dönemlerde araba kullanmayın.

· Sigara, çay, kahve ve alkol almayın ya da olabildiğince azaltın.

Etiketler: vertigo, baş dönmesi
Okunma Sayısı: 95556
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ERDİ ASLAN

    2.1.2022 21:19:00

    bende vertigo ve kristal oynaması yok ama 1 yıldır denge sorunum var yürürken boşlukta yürüyormuşum gibi

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı