"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yiyecekleri iyi çiğneyerek sindirim hastalıklarından korunun!

25 Kasım 2015, Çarşamba 11:47
Acele yenen ve çiğnenmeden yutulan yiyecekler; hazımsızlık, kabızlık, gaz sancıları, şişkinlik ve ileriki aşamalarda mide ve karaciğer hastalıklarına zemin hazırlıyor.

Uzmanlar, besinlerin ağızda ne kadar iyi çiğnenirse sindirim sistemini o kadar az yoracağını kaydetti. 

Yiyeceklerin çiğnenmesi konusunda bilgiler veren Dr. Sinan Akkurt, "İdeali her lokmanın 20 kere çiğnenmesidir. Bu hem sindirimi kolaylaştırır, hem tokluk hissini güçlendirerek daha az yemeyi sağlar, hem de kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan endorfin salgısını artırır." dedi. 

İyi çiğnemenin son dönemde artan ülser, reflü gibi sindirim rahatsızlıklarını azaltma adına basit ama etkili bir yöntem olacağını belirten Akkurt, "Her lokmayı 20 kere çiğnemeyi birkaç gün deneyen herkes, kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirim sorunlarının hemen azaldığını görecektir." diye konuştu.

Özellikle karbonhidrat ve proteinlerin sindiriminin zor olduğuna işaret eden Akkurt, "Midede karbonhidratları sindirecek bir enzim yoktur, bu nedenle ağızda iyi çiğnenmeleri ve burada sindirim enzimleriyle karşılaşmaları gerekiyor. Proteinlerin sindirimi uzun sürer. Bu nedenle küçük parçalara ayrılarak mideye ulaşması sağlanmalı." dedi. 

İyi çiğnemenin fazla iştahı kontrol altına alma adına faydalı olduğunu kaydeden Dr. Akkurt, "Hem beynin tokluk hissini algılaması için ihtiyaç duyduğu zamanı ona tanımış oluruz, hem de çiğnerken beynimizin o gıda ile ilgili en yüksek lezzet duygusuna ulaşmasını sağlarız." şeklinde konuştu.

Artan hızlı yemek kültürü, iş ve şehir yaşamının stresi ile birlikte yetersiz çiğnemenin hayat boyu süren bir alışkanlığa dönüşebildiğini kaydeden Akkurt, bu durumun besin eksikliklerine yol açtığına dikkat çekti. "Bir yandan işinize yetişmek için hızlı yiyerek zaman kazandığınızı düşünürsünüz ama diğer yandan iyi çiğnenmemiş besinlerin emilimi daha zor olacağından besinsel ihtiyaçlarını karşılayamazsınız, bu da enerji ve verimliliğinizi düşürür." diyen Dr. Akkurt, okurken, çalışırken, TV karşısında ne yendiği anlaşılmadan yenen yemekler yerine buna zaman ayrılmasının önemli olduğunu vurguladı.

“E” kodlu gıdaları yemek haram mıdır?

http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/e-kodlu-gidalari-yemek-haram-midir_368925

Okunma Sayısı: 4663
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Selim Öztürkçü

    25.11.2015 16:30:55

    Peygamber Efendimizin (-Ya Ali. Yemek yediğin zamam çok çiğne. ) diye bir hadis-i şerifi vardır. Ben bunun hikmetini merak ediyordum. Bu yazıyı okuyunca bunun hikmetini çok iyi öğrenmiş oldum. Bir de ağızda yiyeceklerin bağırsaklardaki emilimi için hem dişler hem de tükürük bezleri vardır. Dişler yiyecekleri fiziksel olarak parçalarken tükürük salgısıda kimyasal olarak parçalar. Demek çok çiğnendiği zaman yiyecekler daha küçük parçalara ayrılır. Daha küçük parçalara ayrılınca tükürük içinde daha iyi yoğurulur. Ve böylece miğdede hazmi, bağırsaklaklarda emilimi daha kolay olur. Zannederim yukarıda sayılan rahatsızlıklar ağzının iki tarafında da birkaç dişi olmayan insanlarda daha çok görülüyor. Çünkü birkaç diş eksik olduğundan gıdalar çok az çiğnenip öylece miğdeye gönderiliyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı