Acele yenen ve çiğnenmeden yutulan yiyecekler; hazımsızlık, kabızlık, gaz sancıları, şişkinlik ve ileriki aşamalarda mide ve karaciğer hastalıklarına zemin hazırlıyor.
Uzmanlar, besinlerin ağızda ne kadar iyi çiğnenirse sindirim sistemini o kadar az yoracağını kaydetti.
Yiyeceklerin çiğnenmesi konusunda bilgiler veren Dr. Sinan Akkurt, "İdeali her lokmanın 20 kere çiğnenmesidir. Bu hem sindirimi kolaylaştırır, hem tokluk hissini güçlendirerek daha az yemeyi sağlar, hem de kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan endorfin salgısını artırır." dedi.
İyi çiğnemenin son dönemde artan ülser, reflü gibi sindirim rahatsızlıklarını azaltma adına basit ama etkili bir yöntem olacağını belirten Akkurt, "Her lokmayı 20 kere çiğnemeyi birkaç gün deneyen herkes, kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirim sorunlarının hemen azaldığını görecektir." diye konuştu.
Özellikle karbonhidrat ve proteinlerin sindiriminin zor olduğuna işaret eden Akkurt, "Midede karbonhidratları sindirecek bir enzim yoktur, bu nedenle ağızda iyi çiğnenmeleri ve burada sindirim enzimleriyle karşılaşmaları gerekiyor. Proteinlerin sindirimi uzun sürer. Bu nedenle küçük parçalara ayrılarak mideye ulaşması sağlanmalı." dedi.
İyi çiğnemenin fazla iştahı kontrol altına alma adına faydalı olduğunu kaydeden Dr. Akkurt, "Hem beynin tokluk hissini algılaması için ihtiyaç duyduğu zamanı ona tanımış oluruz, hem de çiğnerken beynimizin o gıda ile ilgili en yüksek lezzet duygusuna ulaşmasını sağlarız." şeklinde konuştu.
Artan hızlı yemek kültürü, iş ve şehir yaşamının stresi ile birlikte yetersiz çiğnemenin hayat boyu süren bir alışkanlığa dönüşebildiğini kaydeden Akkurt, bu durumun besin eksikliklerine yol açtığına dikkat çekti. "Bir yandan işinize yetişmek için hızlı yiyerek zaman kazandığınızı düşünürsünüz ama diğer yandan iyi çiğnenmemiş besinlerin emilimi daha zor olacağından besinsel ihtiyaçlarını karşılayamazsınız, bu da enerji ve verimliliğinizi düşürür." diyen Dr. Akkurt, okurken, çalışırken, TV karşısında ne yendiği anlaşılmadan yenen yemekler yerine buna zaman ayrılmasının önemli olduğunu vurguladı.
“E” kodlu gıdaları yemek haram mıdır?
http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/e-kodlu-gidalari-yemek-haram-midir_368925