Yeşilay, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ile çalışmalarını ülke çapında topyekun bağımlılıkla mücadele seferberliğine dönüştürdü.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nden yapılan açıklamaya göre, 81 ilden 487 ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) de 11 formatör, sağlıklı yaşam, uyuşturucu madde, alkol, tütün ve teknoloji bağımlılığı alanında eğitime tabi tutuluyor.
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, TBM kapsamında 20 milyon öğrenciye ulaşacak formatörlerin eğitimine başlandığını belirterek, eğitimlerde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görevli, rehber ve branş öğretmenlerine öncelik tanındığını kaydetti.
Öğretmenlerin çoğunun gönüllü olduğunu belirten Karaman, şu bilgileri verdi:
"Ülke çapında bağımlılıkların önlenmesi için büyük bir adım attık. Bağımlılıklar dokunmadan her çocuğa bizim dokunmamız gerektiği fikriyle hareket ediyoruz. Bu programda öğretmenlere bağımlı olma riski taşıyan genci tanıma, karşı stratejiler geliştirme ve gençliği tehlikeli süreçlere girmeden kendini koruyabilme yeteneği kazandırmayı hedefliyoruz. Kamuoyunda bağımlılıklara karşı bilhassa okullarda kaliteli bir eğitimin verilmediği algısı mevcut ki doğru bu zaten. Yeşilay olarak bizler bu algıyı TBM projemizle yıkacak ve her öğrenciye bağımlılıklar dokunmadan bizler dokunacağız." Gerek dünyada gerekse ülkedeki çocuk ve gençlerin bağımlılık konusunda ciddi tehdit altında olduğuna dikkati çeken Karaman, genç nüfusu korumak gibi hayati bir yükümlülüğün olduğunu vurguladı. Karaman, gençlerin özgürlük, mutluluk vaatleriyle kandırılmalarına, bağımlılığa bulaştırılmalarına izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "Onlara hayatın kendileri, kendilerinin milletimiz ve memleketimiz için ne kadar kıymetli olduklarını anlatmak hepimizin görevi. Ölmeden hayatın, hastalanmadan ve bağımlı hale gelmeden sağlığın, kaybetmeden gençliğimizin ve insanımızın kıymetini bilelim" değerlendirmesini yaptı.