"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Uzmanlar anne ve babaları uyarıyor: "Anlık yazışmaya izin veren oyunlar riskli"

27 Nisan 2016, Çarşamba 11:29
Uzmanlar, internet üzerinden yapılan çocuk istismarlarına dikkati çekerek, anlık yazışmaya izin veren tüm oyunların risk taşıdığı uyarısında bulundu.

Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, internet üzerinden yapılan çocuk istismarları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ailelerin bilinçlendirilmesi için kamu spotları hazırlanmasının önemli olduğunu belirten Narlı, "Birçok anne ve baba için çocuğunun online oyun oynaması çok normaldir. Aileler bunu denetleme gereği duymuyor. Bunu fark eden çeteler de bu durumdan yararlanarak çocuklara bu tür tuzaklar kuruyor." değerlendirmesini yaptı.

"Sosyal medyaya başlama yaşı 15-16 olmalı"

Pedagoji Derneği Başkanı Uzman Pedagog Mehmet Teber ise, çocukları istismar eden kişilerin ilk tercihlerinin sosyal medya olduğuna vurgu yaparak, "Çocuklara ulaşmak için Facebook veya Whatsapp uygulamalarını kullanıyorlar. Şu anda gündemde birkaç oyunun ismi geçse de anlık yazışmaya izin veren tüm oyunlar risk içeriyor." diye konuştu.

Sosyal medya kullanımına başlama için uygun yaşların 15-16 olduğunu aktaran Teber, "İnterneti yasaklamak çözüm değil. Ebeveynler iyi birer teknoloji ve internet okuryazarı olmalı." ifadelerini kullandı.

‘Elektronik oyunlar dozunda tutulmalı'

kdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner, “Elektronik oyunlar, çocukların hızlı, doğru karar verme becerisini geliştirir.

Bu oyunlarla elde edinilen beceriler trafikte işe yarar.” dedi. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Memduh Sami Taner, elektronik oyunların dozunda tutulması durumunda çocuklar için faydalı olduğunu belirterek, “Elektronik oyunlar çocukların hızlı, doğru karar verme becerilerini geliştirir. Bu tür oyunlarla elde edinilen beceriler trafikte işe yarar.” dedi. Doç. Dr. Taner, yaygınlaşan teknolojik oyunların, mobil uygulamalar halinde telefon ve bilgisayarlarda bulunduğunu, ayrıca “oyun konsolu” diye bilinen elektronik cihazların yaygınlaştığını söyledi. Teknolojik oyunların, göz, kas ve beyin koordinasyonuna dayalı senkronizasyon ilişkisini hızlandırdığını anlatan Taner, “Meselâ oyunlar o kadar hızlı ki kişinin hemen karar alması, ateş etmesi, hemen düğmeye basması, patlatması veya parçalaması gerekiyor.” diye konuştu.

Karar verme becerileri gelişir

Elektronik oyunların çocukların hızlı, doğru karar verme becerilerini geliştirdiğini vurgulayan Taner, şöyle devam etti: “Bu oyunlarla elde edilen beceliler trafikte işe yarar, aracı kullanırken hızlı karar verip, meydana gelecek bir kazadan kişinin kendini kurtarmasını sağlar. Test sınavlarında bu beceriler kısmen başarıyı destekleyebilir. Çünkü sınavda hızlı ve doğru karar vermek zorundasın, yoksa kaybedersin. Bu anlamda teknolojik oyunlar çocuk ve gençlere hızlı düşünme becerileri veriyor, kıvrak düşünmeyi sağlıyor.”

Çocuğunuza telefonu uçak modundayken verin

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cocugunuza-telefonu-ucak-modundayken-verin_394448

Anne ve babalar dikkat: Cep telefonu kullanma yaşı 7’ye indi

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/anne-ve-babalar-dikkat-cep-telefonu-kullanma-yasi-7-ye-indi_394271

Cenab-ı Hakk'ın değerli emanetleri: Çocukların talimi ve manevi eğitim

Cenab-ı Hakk'ın bir güzel emaneti ve hediyesi olan çocukların eğitimi oldukça önemlidir.

Çocukların öncelikli hedef olarak hem dünya hem de ahiret hayatlarını tehlikelerden korumak ve çocukların maddi ve manevi ihtiyaçlarını gidermek anne ve babaların en önemli vazifelerindendir. 

Konuyla ilgili olarak Yeni Asya Eğitimci Yazarı Abdülbaki Çimiç'in Risale-i Nur Külliyatı'nan ilhamla kaleme aldığı önemli makaleyi istifadenize sunuyoruz;

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cenab-i-hakk-in-degerli-emanetleri-cocuklarin-talimi-ve-manevi-egitim_364460

Çocuk eğitimine dair anekdotlar

Tesettür Risalesi’ni okuyan herkesin ezberindedir; Üstadın annesi için söylediği, “seksen bin zatlardan aldığım dersten kuvvetlidir, annemden aldığım manevî telkinat” şeklindeki sözleri…

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cocuk-egitimine-dair-anekdotlar_369016

Cenab-ı Hakk'ın değerli emanetleri: Çocuk eğitiminin püf noktaları...

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cenab-i-hakk-in-degerli-emanetleri-cocuk-egitiminin-puf-noktalari_378568

'İyi' çocuk yetiştirmek...

Pek çok aile teknolojinin çocuklarını nasıl mahvettiğini duymaktan yoruldu artık.

egitimpedia.com'da yer alan habere göre dijital çağın anne ve babaları çocuklarının dikkatlerini çekmeye yönelik giderek artan rekabetin gayet farkındalar.

Ve çevirdikleri her sayfada ya da her mouse tıklamasında çocuk yetiştirme ile ilgili hem en ilerici fikirlerin hem de keşfedilen en yeni kaygıların bombardımanı altında kalıyorlar.

Ancak modernliğin deliliğinin altında “iyi ahlaklı” bir çocuk yetiştirmenin temelleri pek değişmedi.

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/iyi-cocuk-yetistirmek_386017

AA

Okunma Sayısı: 3216
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı