Kahramanmaraş’ta, ayak damarları tıkalı olduğu için yürüme güçlüğü çeken 67 yaşındaki Hüsnü Berkkan, Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde ilk kez uygulan kök hücre nakliyle tedavi edildi.
Hastanın tıkalı olan ayak damarları kalça kemiğinden alınan kemik iliği ile kök hücre naklinin ardından açıldı ve ayakları kesilmekten kurtuldu.
Şiddetli ayak ağrısı şikayetiyle Necip Fazıl Şehir Hastanesi’ne giden iki çocuk babası Hüsnü Berkkan'ın, yapılan tetkikler sonucunda ayak damarlarının tıkalı olduğu tespit edildi. Hastayı tedavi eden Kalp Damar Cerrahı Op. Dr. Mehmet Kirişçi, bir yıllık ilaç tedavisi sonucunda ağrıları geçmeyen Berkkan’a kök hücre tedavisi önerisinde bulundu. Hastanın onayının alınmasının ardından 10 gün önce Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla Berkkan’ın kalça kemiğinden alınan iliği güçlendirilerek ayaklarına enjekte edildi. Hastanede ilk kez uygulanan kök hücre nakliyle ayakları kesilmekten son anda kurtulan Berkkan, bastonla geldiği hastaneden tek başına yürüyerek ayrıldı.
Tedaviye ilişkin bilgi veren Dr. Kirşçi, kök hücre naklinin damar hastalıklarında birçok hastaya umut ışığı olduğunu kaydetti. Damar hastalıklarının tedavisinde günümüzde pek çok yöntem uygulandığını ifade eden Kirişçi, damar dokusu hasar görmüş ve önemli ölçüde işlevini yitirmiş hastalarda, hastanın kendi kemik iliğinden hücre alındığını ve damar içerisine yerleştirilerek tedavi edildiğini belirtti.
Kök hücre nakliyle özellikle diyabet, kolesterol ve sigara tiryakilerinde görülen damar tıkanıklığı (burger hastalığı), rahatsızlıkları sonrası yaşan uzuv kaybının önüne geçilebildiğini aktaran Kirişçi şunları söyledi: "Hastamız 67 yaşında uzun zamandan beri ayaklarında ağır, yürümede güçlük ve dolaşırken en ufak bir hareketinde şiddetli ağrıları olması sebebiyle takip ettiğimiz bir hastaydı. Hastamızın kendi kök hücrelerini, kemik iliğini alıp özel cihazlarla çoğalttık, kök hücre sayısını artırdık ve bunları saflaştırıp hastamızın bacak damarlarının tıkalı olduğu bölgelerine küçük enjeksiyonlar yaparak orada yeni damar oluşumunu artırıp, var olan damarların daha da gelişmesini sağlayacağız. Kök hücre naklinin temel amacı budur. Hastamızın ayaklarında son dönemlerde renk değişikliği ve soğukluk olmaya başlamıştı. Bu durum ilerleyen dönemlerde daha da artacağını gösteriyordu, hastamızın şeker hastalığı da olduğu için uzuv kaybıyla neticelenebilirdi. Bu kök hücre nakli sayesinde ileriki dönemlerde uzuv kaybı ihtimalini düşürdük."
Tedavi şeklinin hastanede ilk kez uygulandığını belirten Kirişçi, sonrasını ise şöyle anlattı: "Son dönemlerde ülkemizde, dünyada gelişen tedavi metotlarından biri olan ve günümüzde yaygınlaşmaya başlayan kök hücre nakliyle yeni bir tedavi uyguladık hastamıza. Hastamız ilk dönemlerinde yavaş olması gereken iyileşme sürecinin çok hızlı olduğunu gözlemledik. Ağrılarının büyük oranda azaldığını ifade ediyor, yürüme mesafesi ciddi oranda arttı. Tedavinin ilk dönemlerinde bu kadar başarılı olması kök hücre tedavisinin gelecekte çok daha efektif olarak kullanılacağını ve çeşitli hastalıklara da fayda vereceği kanaatindeyim. Kahramanmaraş’ta hastanemizde ilk defa böyle bir tedavi uyguladık ve bundan sonraki dönemlerde bu tarz şikayetleri olan hastalarımıza bu tedaviyi uygulayacağız."
Sağlığına kavuşan Hüsnü Berkkan ise şunları söyledi: "1985 yılında şeker hastası oldum, 5 yıl önce beyin kanaması geçirdim. Kalbime stent takıldı. Daha sonra yürüyüş şeklim bozuldu, bacak ağrılarım başladı. Doktor bey geçtiğimiz yaz teşhis koydu ve böyle tedavi etti. Şimdi çok iyiyim, kendimi denedim, uzun yürüyüşe çıktım hiç ağrım sızım kalmadı. Eskiden bastonla yürürdüm, şimdi bastonu da attım, gayet rahatım."