Sıcakların artmasıyla su içme ihtiyacımız da giderek artıyor. Ama bardağınız size renksiz geliyorsa merak etmeyin; bu ferahlık kaynağı sıvıyı taze meyvelerle tatlandırmak mümkün.
Tek yapmanız gereken mevsimle beraber gelen bu meyveleri düzgünce hazırlayarak suyunuzun içine atmak.
Su tariflerini hazırlamak için öneriler;
1- Sıcak sudan kaçının
Her ne kadar meyveli çaylarda sıcak su işe yarasa da, taze meyveler ile oda sıcaklığında ya da soğuk su ile hazırlamayı tercih edin. Sıcak su ile taze meyveler, sizi tazeleyici bir içecek yerine, meyvelerin yapısını bozarak cıvıkça bir sıvıya dönüşecektir.
2- Kesim önemli
Meyveler ne kadar sert ise, tatlarını bırakmaları o kadar uzun sürecektir. Bu yüzden elma ve ananas gibi meyveleri daha küçük doğramak isteyebilirsiniz. Böğürtlen ve çilek gibi meyveleri ise istediğiniz büyüklükte kesebilirsiniz.
3- Şifalı otlardan en iyi şekilde yararlanın
Suların tadını biberiye, dağ kekiği, zencefil veya zerdeçal gibi aze şifalı otlar ile arttırabilirsiniz. Bunun için suyu ve meyveleri koymadan önce bardağınızın ya da sürahinizin altına bu otları bir kaşık yardımı ile sıkıştırabilirsiniz. Nane, maydanoz ve kişniş gibi yapraklı bitkiler içinse, yaprakları saplarından ayırarak, daha sonra ise avucunuzdaki bitkilere elinizle hızlıca vurarak daha hızlı bir şekilde tadın çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.
4- Ne kadar uzun tutarsanız o kadar güçlenir
20 dakikadan sonra suyun içinde meyvelerin tatları belirginleşmeye başlayacaktır, ama daha güçlü bir tat istiyorsanız en az 1 ile 2 saat arasında suyu bekletmeniz gerek.
Tavsiyelerden sonra şimdi de Yeşilist’in derlediği tariflere bakalım;
Soğuk sakinleştirici su
* 550 gram su
* Bir bardak taze böğürtlen
* Bir avuç taze nane
* 2 yemek kaşığı bal (tercihe bağlı)
Kilo verdirici temizleyici su
* 550 gram su
* 1/2 greyfurt dilimi
* 2 yemek kaşığı bal (isteğe bağlı)
Hazmı kolaylaştıran su
* 225 gram kefir ya da hindistan cevizi suyu
* 2 yemek kaşığı elma sirkesi
* 5 cm kadar zencefil
* 1 limon suyu