"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Spordaki disiplin çocuğu bağımlılıklardan koruyor

16 Eylül 2015, Çarşamba 10:02
Yapılan araştırmalara göre gençlik dönemlerinde yapılan spor; sorumluluk duygusu, öfke kontrolü, kendine güven duygusu ve ifade yeteneğinin yanı sıra kötü alışkanlıklardan da uzak durmayı sağlıyor.

Milli sporcu Ömer Onan, bu aşamada ailelere önemli görevler düştüğünü belirterek ekliyor; “Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan korumak istiyorsak onları özellikle okul çağından itibaren spora yönlendirmeliyiz. Spor, hem özgüven sağlayacak hem de çocuğunuzu bağımlılıklardan koruyacak.”

Yeşilay, aylık yayınladığı Yeşilay Dergisi’nin Eylül sayısında çarpıcı bir konuya dikkatleri çekiyor: Spor bağımlılıklardan koruyor. Yapılan araştırmalara göre spor, genç yaş gruplarında sorumluluk duygusunu güçlendiriyor, dikkat dağınıklığının önüne geçiyor, öfkeyi kontrol edebilme ve saldırganlığı önlemede etkili oluyor. Yeşilay Dergisi’nin Eylül sayısında ele alınan konuda, spor yapan çocukların enerjilerini boşaltarak derslerine daha iyi motive oldukları ve daha verimli çalışma yaptıkları belirtiliyor. 

20 yıl profesyonel basketbol oynayan, 105 kez milli takım forması giyen ve şuan Fenerbahçe Basketbol takımının menajerliğini yapan Ömer Onan, sporun hayatını nasıl değiştirdiğine dair önemli deneyimleri Yeşilay Dergisi’nin Eylül sayısında anlattı.

“Spordaki disiplin bağımlılıklardan koruyor”

Ömer Onan, sporun sağlıklı yaşam için gerekliliğini şu sözlerle anlatıyor, “Sporcu disiplinlidir. Herkes tatildeyken sen antrenmandasındır. Alkol kullanmazsın, sigara içmezsin, yediklerine, uykuna dikkat edersin. Bu disiplin küçük yaşta hayatına girince ömür boyu devam eder. Spor yapan insan depresyona girmez, kendini yorgun hissetmez. Spordaki bu disiplin çocuklarımızı bağımlılıklardan koruyor. Bu nedenle spor çocuklara küçük yaştan itibaren aşılanmalı.”

Doğru yönlendirme şart

Onan, yeni nesil anne-babaların çocuklarının spor yapmasını daha çok istediklerini belirterek ekliyor, “Artık ülkemizde sporun önemine dair bir farkındalık oluştu. Aileler sonuna kadar zorluyor. Hafta sonları tüm mesailerini çocukları için harcıyor ve onun spor faaliyetlerine katılmasını sağlıyorlar. Ama Türkiye’de maalesef branşlaşma yok. Biz çocuklarımızı futbol, basketbol, voleybol için yönlendiriyoruz. Belki içlerinden biri çok iyi atlet, yüzücü, tenisçi olacak. Her çocuğa uygun spor dalını bulmamız lazım. Doğru yönlendirme şart. Aksi halde çocuk spora küsebiliyor. Evet, ebeveynler çocuğu spora yönlendirecek ama sonra rahat bırakacak. Kendilerinin yapamadıklarını çocuğa dikte etmeyecekler.”

“Spor, rehabilitasyon sürecine dahil edilmeli”

Yeşilay Dergisi’nin Eylül sayısında sporun sağlık ve bağımlılıklardan uzak durmak için önemli olduğu uzman isimlerin yazı ve görüşleriyle belirtiliyor. Son dönemde fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde pozitif etkileri bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış spor ve egzersizin, bağımlılık rehabilitasyon sürecine dahil edilebilecek alternatif bir ek terapi olabileceği hakkında önemli çalışmalar yapılmakta. Egzersiz yapmanın bireyin boş zamanlarında madde kullanımını düşünmek yerine yararlı ve kişiyi rahatlattığını, gerginliğini azalttığını belirten uzmanlar, sporun ayrıca fiziksel sağlığın korunmasına da yardım eden yararlı bir aktivite olduğunu belirtiyor.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1689
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı