"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sosyal medya bağımlılığı ve 'iyi' çocuk yetiştirmenin püf noktaları...

20 Mart 2016, Pazar 10:49
Bilgisayar başında her gün saatlerce zaman geçirerek sosyal yaşamdan uzaklaşan çocukların, özellikle ergenlik döneminde öfke patlamaları yaşadığı, bu dönemde ailelerin, çocuklarına yanında olduklarını hissettirmelerinin hayati önem taşıdığı bildirildi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. Meryem Özlem Kütük, anne ve babalardan; ergenlik döneminde çocuklarına asla baskı yapmamalarını istedi. Öfke nöbetleri ve sinirlilik hallerinde ailelerin, olabildiğince çocukların yanında olduklarını hissettirmesi gerektiğini vurgulayan Kütük, "Eğer bu durumlarda onların üstüne gidersek, çok daha büyük öfke patlamaları olabiliyor. Ergenlik için bir hocam ‘Pimi çekilmemiş bomba’ der ve bu benzetme benim çok hoşuma gidiyor. Aslında bu söz, olayı tam olarak tanımlıyor." dedi. 

SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI OBEZİTENİN YOLUNU AÇIYOR

Son dönemde, ergenlikte öfke patlamaları, aileden kendini soyutlama gibi sorunların yanı sıra teknolojik gelişime bağlı olarak, sosyal medya bağımlılığının da görüldüğünü ifade eden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. Meryem Özlem Kütük, şöyle devam etti: "Teknolojiye, sosyal medyaya çok ciddi bir bağımlılık var. Çocukları hareketsizleştiren bu bağımlılık, kilo almalarına da yol açıyor. Sosyal medya bağımlılığının ruhsal sıkıntılarıyla boğuşan çocuk, ayrıca obezitenin de ruhsal sıkıntılarını yaşamaya başlıyor. Obeziteyle birlikte kendine olan güveni sarsılan çocuk, odasından çıkmamaya, arkadaş gruplarına karışmamaya başlıyor. Eskiden aileler, 'Arkadaşlarıyla çok takılıyor' diye şikayet ederken, şimdi ise 'Odadan çıkaramıyoruz' diyorlar. Çocuklar, bilgisayar başında yemek yiyor, oradan arkadaş ediniyor."

ÖFKEYE ÖFKEYLE KARŞILIK VERMEYİN

Ergenlik döneminde ailelerin, çocuklarının ellerini hiç bırakmaması gerektiğini belirten Dr. Kütük, "Bu dönemde anne ve baba, çocuğunun öfkesine sinirleniyor ve öfkeyle karşılık veriyor. Bu çok yanlış bir hareket. Onun yanında olduğumuzu hissettirmeli, ne sorunu olduğunu sormalı, 'Bizimle her şeyi paylaş, beraber üstesinden gelelim' diyerek, çocuklarımıza destek olmalıyız." diye konuştu. 

Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. Meryem Özlem Kütük, ergenlik döneminde, sınav stresinin de çocukların ruh halini çok fazla etkilediğine işaret etti. Kütük, özellikle sınav döneminde olan çocukları diğerleriyle kıyaslamaktan kaçınmak gerektiğine dikkati çekti. Sınav heyecanıyla ailelerin de yanlış davranabileceğini ifade eden Dr. Kütük, şunları kaydetti: "Hemen hemen bütün ebeveynlerin kurduğu bir cümle var; 'Biz sana çok emek harcıyoruz'. Bu tür sitemkar cümlelerle beraber karşılaştırmalar da yapılınca çocuk ciddi depresyona giriyor. Aileler baskı yapıyor, arkadaşlar baskı yapıyor, öğretmenler baskı yapıyor, sürekli birileriyle kıyaslanıyor ve bu kargaşa içinde çocuk zaten doğru düşünemiyor. 'Bu yıl olmazsa, gelecek sene olur' derken bile onlara mesaj veriyoruz ve çocuk bu sene kazanması gerektiğini aksi takdirde ailesine yük olacağını düşünüyor."

Bu tür stresli dönemlerde, aşırı baskıdan intihar vakalarının bile yaşandığını dile getiren Dr. Meryem Özlem Kütük, çocuklarla beraber ailelerin de yardım alması gerektiğini söyledi. Son olarak bütün ailelere seslenen Meryem Özlem Kütük, "Çocuklarımız çok kıymetli, ruh sağlıkları bizim için her şeyden önemli olmak zorunda. 'Herkesin çocukluğu kendi anavatanıdır' bu unutulmamalı." dedi.

'İyi' çocuk yetiştirmek...

Pek çok aile teknolojinin çocuklarını nasıl mahvettiğini duymaktan yoruldu artık.

egitimpedia.com'da yer alan habere göre dijital çağın anne ve babaları çocuklarının dikkatlerini çekmeye yönelik giderek artan rekabetin gayet farkındalar.

Ve çevirdikleri her sayfada ya da her mouse tıklamasında çocuk yetiştirme ile ilgili hem en ilerici fikirlerin hem de keşfedilen en yeni kaygıların bombardımanı altında kalıyorlar.

Ancak modernliğin deliliğinin altında “iyi ahlaklı” bir çocuk yetiştirmenin temelleri pek değişmedi.

Ebeveynler çocuklarının hedeflerine ulaşabilmelerini ve mutluluğu bulabilmelerini istiyor. Ancak Harvard’lı araştırmacılar, bunun iyilik ve empati pahasına gerçekleşmemesi gerektiğine inanıyor. Onlara göre bir avuç denenmiş ve doğruluğu kanıtlanmış yöntem, çocuklarınızı olmalarını istediğiniz gibi hedef  odaklı ve aynı zamanda iyi ahlaklı yetiştirmenizi sağlamanın hala en iyi yolu.

Ve işte o altı yöntem:

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/iyi-cocuk-yetistirmek_386017

Cenab-ı Hakk'ın değerli emanetleri: Çocukların talimi ve manevi eğitim

Cenab-ı Hakk'ın bir güzel emaneti ve hediyesi olan çocukların eğitimi oldukça önemlidir.

Çocukların öncelikli hedef olarak hem dünya hem de ahiret hayatlarını tehlikelerden korumak ve çocukların maddi ve manevi ihtiyaçlarını gidermek anne ve babaların en önemli vazifelerindendir. 

Konuyla ilgili olarak Yeni Asya Eğitimci Yazarı Abdülbaki Çimiç'in Risale-i Nur Külliyatı'nan ilhamla kaleme aldığı önemli makaleyi istifadenize sunuyoruz;

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cenab-i-hakk-in-degerli-emanetleri-cocuklarin-talimi-ve-manevi-egitim_364460

Çocuk eğitimine dair anekdotlar

Tesettür Risalesi’ni okuyan herkesin ezberindedir; Üstadın annesi için söylediği, “seksen bin zatlardan aldığım dersten kuvvetlidir, annemden aldığım manevî telkinat” şeklindeki sözleri…

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cocuk-egitimine-dair-anekdotlar_369016

Cenab-ı Hakk'ın değerli emanetleri: Çocuk eğitiminin püf noktaları...

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cenab-i-hakk-in-degerli-emanetleri-cocuk-egitiminin-puf-noktalari_378568

Türkiye en fazla zamanı ''tembelliğe'' ayırdı

Türkiye’de yaşayan insanlar, gün içinde en fazla zamanı uykuya ayırıyor.

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/turkiye-en-fazla-zamani-tembellige-ayirdi_372437

Okunma Sayısı: 5638
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı