Zamanımızın çok büyük bir kısmını geçirdiğimiz iç mekânların havası sağlığımızı ve hayat kalitemizi doğrudan etkiliyor.
İç mekânlarda soluduğumuz hava ne kadar temizse kendimizi o kadar sağlıklı ve verimli hissediyoruz. Dünya Sağlık Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, temiz ve kaliteli hava solumanın önemine dikkat çekerek iç mekân hava kalitesinin iyileştirilmesi için tavsiyelerini paylaştı.
İç mekân hava kalitesi için nelere dikkat etmeli?
Kapalı alanlarda havada bulunan kirleticileri azaltmak ve soluduğumuz havanın kalitesini arttırarak sağlıklı kalmak bazı tedbirlerle mümkün. İşte o tavsiyeler:
Doğru iklimlendirme: İklimlendirme cihazlarının mekân özelliklerine göre seçilmesi, mekânların iklimlendirme ihtiyaçlarına göre kullanılacak cihazların tesbiti ve bu cihazların doğru yere monte edilmesi için işin uzmanlarıyla birlikte çalışmak gerekiyor.
Nem kontrolü: İç mekânlarda nem kontrolünün sağlanması en az doğru sıcaklık kadar önemli bir konu. Bu konuda önemli bir otorite olan ASHRAE standartlarına göre ortamdaki ideal nem oranı yüzde 30-60 arasında olmalı. Ortamdaki nemin artması sıcaklığı daha yüksek algılamaya ve rahatsız hissetmeye sebep oluyor, ayrıca küf ve bakteri oluşumuna zemin hazırlıyor.
Cihazların bakım ve temizliğinin düzenli olarak yaptırılması: Düzenli bakımı yapılan cihazlar havada kirlilik oluşturan ve sağlık tehdidi oluşturan toz ve partikülleri temizleyerek iç ortam kalitesini iyileştiriyor ve başta alerjik hastalıklar olmak üzere pek çok hastalığın önlenmesine katkıda bulunuyor.
İç mekânlarda nem kontrolünün sağlanması en az doğru sıcaklık kadar önemli bir konu. Bu konuda önemli bir otorite olan ASHRAE standartlarına göre ortamdaki ideal nem oranı yüzde 30-60 arasında olmalı.
Klimaların doğru sıcaklık ayarında kullanılması: Klimanın 25°C’nin altında ve dış ortam sıcaklığından maksimum 6°C daha düşük bir sıcaklığa ayar- lanması hem sağlık hem de enerji tasarrufu açısından önemli. Hava çok sıcakken klimayı çok düşük sıcaklıkta çalıştırmak “soğuk şok etkisi” yaşamaya sebep olabiliyor. Hava sıcaklığının çok arttığı günlerde ise iç ve dış mekân arasındaki sıcaklık farkının 10°C’yi geçmemesi gerekiyor.
HABER: MUSA AYDIN
musaaydı[email protected]