"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sessiz katile dikkat!

29 Ekim 2014, Çarşamba 09:49
Soba zehirlenmeleri ve yangınlara karşı alınması gereken tedbirlerin başında baca temizliği geliyor. Yetkililer, kışın bastırdığı bugünlerde temizlenmeyen bacaların bir an önce bakımının yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmakta. Güneybatıdan esen “lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişi, özellikle sobadan sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmekte. Ünye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Engin Araz, vatandaşları, muhtemel baca yangınları ile karşılaşmamaları için temizlik yaptırmaları konusunda uyardı.

SOBA VE BACALARLA İLGİLİ UYULMASI GEREKEN KURALLAR

- Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli.
- Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı.
- Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli.
- Sönmekte olan sobaya, asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı.
- İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından, soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı.
- Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli.
- Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli.
- Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı.
- Binaların yangından korunması yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasına özen gösterilmelidir.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

- Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 no’lu telefondan itfaiye servisi aranmalı.
- Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 no'lu telefondan acil yardım servisi aranmalı. 
- Doğalgaz şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 no'lu telefondan doğalgaz arıza servisi aranmalı.

Etiketler: baca temizliği, soba, uyarı
Okunma Sayısı: 2487
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı