"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sağlıksız beslenmek sigara kadar zararlı

26 Kasım 2015, Perşembe 15:53
Kanserlerin yüzde 30'u sigaraya, yüzde 35'i ise sağlıksız beslenmeye bağlı olarak görülüyor.

Kanser türleri arasında en yaygın görülenlerden bir tanesi de prostat kanseri. Türkiye'de her 5 erkekten 1'i prostat kanserine yakalanırken, dünyada her yıl 1 milyondan fazla erkeğe prostat kanseri tanısı konuluyor.

Amerika'da prostat ve beslenme üzerine pek çok çalışma yapan ve bu konudaki bilimsel çalışmaları dünyaca kabul gören Prof. Dr. Ömer Küçük, Anadolu Sağlık Merkezi'nde verdiği konferansta “Prostat kanseri ve beslenme” konusunda açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ömer Küçük, “Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve fazla kilo yaşam kalitemizi düşürüyor. Durum böyle olunca sadece kanser değil, bütün hastalıklar her yıl daha fazla artacaktır. Kanserde ise 5 yıl içerisinde yüzde 25 civarında bir artış olacaktır” diyor.

Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve fazla kilolar kanseri tetikleyen en önemli nedenler arasında yer alıyor. Erkeklerin kabusu olan prostat kanseri de bu nedenlerden etkileniyor ve görülme sıklığı her geçen gün artıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi'nde verdiği konferansta her yıl dünyada 1 milyonu aşkın erkeğin prostat kanserine yakalandığını söyleyen Atlanta Emory Üniversitesi Üro-Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Küçük, “Sağlıksız beslenme de, sigara içmek kadar zararlıdır. Kanserlerin yüzde 30'u sigaraya, yüzde 35'i ise sağlıksız beslenmeye bağlı olarak görülüyor. Türkiye'de her 5 erkekten 1'i prostat kanserine yakalanıyor. Sağlıksız beslenme ve sağlıksız yaşam şekline dur denilmediği sürece kanserin görülme sıklığı artacaktır” diyor.

Hareketsiz çocukların sağlığı tehlikede

Sağlıklı beslenme alışkanlığının çocukken kazandırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ömer Küçük, “Anne-babalar sağlıklı beslenme ve yaşam tarzını benimseyerek, çocuklarına da örnek olmalıdır. Sağlığı tehdit eden abur-cubur beslenmenin yanı sıra sağlıksız yaşam tarzı da çocuklarımızın geleceğini tehlikeye sokuyor. Yaşam tarzı düzeltilmezse tüm hastalıklar giderek aratacaktır” diyor. Eskiden çocukların parklarda ve bahçelerde hareketli oyunlar oynadığını hatırlatan Küçük, şimdi ise çocukların televizyon, bilgisayar ve tabletle oynayarak hareketsiz kaldığına dikkat çekiyor.

Domates tüketerek kanser riskini azaltın

Prostat kanseri ve beslenme üzerine birçok çalışma yapan Prof. Dr. Ömer Küçük, ABD ve Kuzey Avrupa ülkelerinde prostat kanserinin çok yaygın olduğunu Akdeniz ülkelerinde ve Japonya, Çin, Hindistan gibi ülkelerde ise daha az görüldüğünü belirtiyor. Küçük, “Bu durum tamamen beslenme şekliyle ilgilidir. Amerika ve Kuzey Avrupa'da daha çok et ağırlıklı, unlu ve kalorili gıdalar tüketilirken prostat kanserinin az olduğu ülkelerde başta domates olmak üzere sebze-meyve, zeytinyağı ve balık tüketimi çok fazladır” diyor. Küçük, özellikle sebze ve meyvenin bol tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, daha az kırmızı et, daha fazla balık tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Domatesin mutlaka tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Küçük, “Domatesin içerdiği 'likopen' adlı maddenin prostat kanserini önleyici etkisi olduğu bilimsel çalışmalarla gösterildi. Likopen, prostat kanserini önlemede en güçlü madde. Örneğin Harvard Üniversitesi'nde çok öneml bir çalışma yapıldı. 45 bin sağlıklı kişiyi 30 yıl boyunca takip etmişler. Ancak 30 yıl içerisinde bunların bir kısmı prostat kanseri olmuş. Hepsinin beslenme şeklini incelemişler ve prostat kanseri olmayan kişilerin bol bol domates yediği ortaya çıkmış. Bir insan ne kadar çok domates yiyorsa, prostat kanseri olma riski o kadar düşüyor” diyor.

Okunma Sayısı: 2583
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı