Böbrek sağlığını korumak amacıyla başlatılan etiket çalışmasında renkler kullanılacak ve bu sayede sağlıklı besinlere yeşil ışık yakılacak.
Türk Böbrek Vakfı’nın özellikle böbrek sağlığının korunması amacıyla ambalajlı gıdalardaki şeker ve tuz miktarını daha dikkat çekici hale getirmek için başlattığı çalışmalar kapsamında etiket muhtevaları renklendirilecek. Aşırı tuz ve şeker tüketimi hastalıklara yol açıyor. Türk Böbrek Vakfı ambalajlı gıdalardaki şeker ve tuz miktarını daha dikkat çekici hale getirmek için çalışma başlattı. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ‘Trafik ışıkları projesinin’ özellikle gelişmiş Batı ülkelerinde yaygın olduğunu belirterek “sağlıklı besinlere yeşil ışık yak” sloganıyla proje ürettiklerini anlattı. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi biz de ambalajlı gıdalardaki muhteva yazısını okumuyoruz diyen Erk; “Vakıf olarak insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ambalajlı gıdalardaki tuz ve şeker oranlarına belirli kademeler koyduk. Üründe 100 gramda 22,5 gramdan fazla şeker, 1,5 gramdan fazla tuz olursa ambalajın görünür yerine kırmızı damga vurulması zorunlu olacak. Bu da tüketicinin dikkatini çekecek. Bütün gayemiz kamu sağlığının daha iyi hale gelmesi.” dedi.
Tarih: 2019 sonu
En büyük sorunun şeker tüketimi olduğunu vurgulayan Erk, şunları söyledi: “80 milyon nüfusun 3 milyonu obez, bu 3 milyonun da 1,8’i yani yüzde 60’ı çocuk yaşta. Özellikle süslü ambalajlardaki şekerli gıdalar, çocuklar için cazip duruyor. Çocukları bu cazibeden kurtarmak lâzım.” Erk, projenin 2019 sonunda uygulanacağını ve raflardaki ürünlerin, muhtevasındaki şeker ve tuz oranına göre, kırmızı, sarı ve yeşil renklerle damgalanacağını ifade etti.
AA