"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Poliklorlu Bifenil'in kullanımı yasaklandı

04 Ocak 2015, Pazar 13:47
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kalıcı organik kirleticilerden "Poliklorlu Bifeniller"in (PCB) kullanımını tamamen yasakladı. PCB'ler 2025'e kadar bertaraf edilecek.

Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık ile UNEP/MAP Sekreterliği tarafından ortaklaşa yürütülen "Türkiye'de PCB'lerin Çevreye Duyarlı Yönetimi" projesi kapsamında PCB'li atıkların bertarafı, PCB envanteri hazırlanması, kapasite oluşturma ile eğitim ve halkın bilinçlendirilmesi çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından öncelikli olarak belirlenen sektörlerle yapılan yazışmalar sonucunda elde edilen PCB envanterinin doğrulanması ve kontamine olan ekipmanın belirlenmesi amacıyla Eylül 2013-Ocak 2014 döneminde tesis ziyaretleri yapılarak PCB analizleri gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla proje kapsamında bertaraf edilecek PCB içeren ekipmanlara ilişkin incelemeler yerinde yapıldı. Bu kapsamda ekipmanların bertarafına bu yılın ilk aylarında başlanacak. Böylece kirleticiliği yüksek olan 550 tondan fazla PCB içeren tehlikeli atığın bertarafı sağlanacak. 

Yüksek oranda zehirli olan PCB'lerin insan sağlığına zararları arasında, karaciğer ve böbreğe, tiroid hormonu ve beyin gelişimine, doğmamış çocuklara olumsuz etkileri, kısırlığa yol açması ve kanserojen etkisi sayılıyor. Uygun olmayan koşullarda yakıldıklarında ise insan ve çevre üzerinde PCB'den çok daha zararlı etkilere sahip olan dioksin ve furan gazları ortaya çıkabiliyor.

Poliklorlu Bifeniller, Türkiye'nin de taraf olduğu Stockholm Sözleşmesi'nde, üretimi ile kullanılması sınırlandırılmış ve yasaklanmıştı.

PCB ‘NN KULLANIM ALANLARI

1. Tamamen Kapalı Sistemlerde

Transformatörler
Kapasitörler (Lamba Balastları)
Elektrik anahtarları
Elektrik kabloları
Elektrik motorları ve mıknatısları (çok küçük miktarlarda)

2. Kısmen Kapalı Sistemlerde

Hidrolik sistemler
Isı transfer sistemler (ısıtıcılar, ısı dönüştürücüler)
Açık sistemlerde
Plastik içinde yumuşatma maddesi
Binalarda yalıtım maddesi-Eklem noktalarında
Boya ve diğer astar malzemelerinde
Mürekkep ve karbonsuz kopya kağıtlarında
Pestisitlerde
Yüzey kaplamalarda
Yapıştırıcılarda
Yağlayıcı maddelerde
Yangın geciktiricilerde

Okunma Sayısı: 5809
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı