Dişleri korumanın yolunun iyi bir diş macunu ile başladığına inanılır.
Oysa uzmanlar, bunun tam aksini söylüyor. İyi bir diş macunu yerine iyi bir diş fırçası tercih edilmesi uyarısında bulunan uzmanlar, piyasada satılan ucuz, sert fırçaların dişlere zarar verebildiğini dile getiriyor.
Özel Mavi Dünya Diş Polikliniği Başhekimi Dt. Fatih Erkan, diş fırçasının mutlaka kaliteli olması gerektiğini ifade etti. Ucuzlarının yerine 'pahalı' fırça seçilebileceğini belirten Fatih Erkan,
“Ortalama bir diş macunu yeterli olur. Burada asıl işlemi yapan mekanik temizliktir. Yani fırçanız iyi olması lazım ki iyi temizlik yapabilelim. Diş macunlarının da etkisi vardır muhakkak. Ama sonuçta kimyasal oldukları için yine asıl iş mekanik fırçalamadadır.” dedi.
FAZLA FIRÇALAMAK DİŞLERDE AŞINMA YAPIYOR
Dişlerin yatmadan önce fırçalanması gerektiğinin altını çizen Erkan, şu bilgileri verdi:
“Haftada bir kere de fırçalama yetebilecek kişiler vardır. Günde üç kez fırçalasa dahi yetmeyecek kişiler vardır. Dolayısıyla ağız hijyeni çok değişkendir. Burada hekim yönlendirmesi çok önemli. Hekim her hastaya göre fırçalama şekli belirlemeli.
Hasta aralıklarla kontrole geldiği zaman hastanın fırçalama alışkanlığı öğrenilip bu artırılıp ya da azaltılabilir. Bakın 'azaltılabilir' diyorum çünkü bazı hastalar fazla fırçalıyor. Bu da aşınma yapıyor dişlerde ve sıkıntı oluşmaya başlıyor.”
YUMUŞAK FIRÇA KULLANIN, DAHA AZ FIRÇALAYIN
Erkan, hastalara şu öneride bulundu:
“Hastalara önerimiz değişiyor. Yumuşak fırça kullanın, daha az fırçalayın, abartıyorsunuz ve bu sefer aşınmalar başlıyor. Diğer hastalarda ise bakıyorsunuz hiç fırçalamıyor. Haftada bir gün bile dişlerine fırça değmiyor. Onda da hijyen eğitimi ile artırmaya çalışıyorsunuz.”
3 DAKİKA İÇ KISIMLARI, 1 DAKİKA DIŞ YÜZEYİ FIRÇALAYIN
Günde 2 kez fırçalama önerdiklerini belirten Erkan, şöyle devam etti:
“Gün içinde 1 kere fırçalayacaksınız ama asıl gece yatmadan önce 4-5 dakika uzun süreli fırçalama gerekiyor. Bunda da etkin bir fırçalama istiyoruz. Etkin fırçalama nedir? Dişlerin tüm yüzeylerinin fırçalanmasıdır.
Genelde yaptığımız hata hep önleri fırçalıyoruz. 4 dakika fırçalıyorsak 3 dakikasında önleri temizliyoruz. Öncelikle arkalardan ve iç kısımlardan başlamalı fırçalamaya, 3 dakika buna ayrılmalı. Son 1 dakikasında ise önleri fırçalayabilirsiniz. Buna riayet edilirse, hekim kontrolü ile birlikte dişlerde kolay kolay problem çıkacağını tahmin etmiyorum.”
UCUZ FIRÇALARLA ETKİLİ FIRÇALAMA OLMAZ
Erkan, piyasada 1 lira gibi çok uzun fiyatlara satılan diş fırçaları için şu uyarıda bulundu:
“Bunları kullanmanın bir sakınca olmayabilir ama etkisi de olmayacaktır. Çok etkili bir fırçalama yapamazsınız. Hasta iyice uğraşarak fırçalamayı becerebiliyordur, eyvallah. Ama bu işin belli bir kriteri var. İyi bir fırça alınmasını öneriyoruz. Fırçada kaliteliyi tercih edebilirsiniz.”
Misvakın fazileti
“Sünnete göre misvak kullanımı hakkında bilgi verir misiniz? Nasıl olmalıdır?”
Ağız ve diş sağlığına ayrı bir önem veren Peygamber Efendimiz (asm), bunun misvak kullanmak sûretiyle yapılması hususunda da ısrarlı teşvik ve tavsiyelerde bulunmuştur.
Bir hadislerinde, “Ümmetime meşakkat vereceğinden endişe duymasaydım, misvak kullanmalarını farz kılardım.” 1 buyurmuşlar, kendileri de hiçbir zaman misvakı terk etmemişlerdir.
Dr. Rodat ve Dr. Kneth Kiodell’in tesbitlerine göre, misvakta mikropları imha eden sinnigrin ve penisilin maddesi bulunmakla beraber, bu gün diş macunlarında kullanılan florür ve “sodyum bikarbonat” da mevcuttur. Bu maddeler, diş üzerindeki tortu ve artıkları eriterek, dişin delinmesini ve çürümesini önlemektedirler.2
Misvak kullanmak sünnettir. Ancak misvak elde etme imkânı olmadığında, diş macunu ve fırçası da sünnet niyetiyle kullanılabilir.Misvak el ile tutulabildiği ölçüde, bitinceye kadar kullanılır.
Önemli olan, bu sünneti ihmal etmemektir.