"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Omurga ameliyatlarında yeni dönem

20 Nisan 2015, Pazartesi 11:48
Medikal açıdan en zor ameliyatlardan olan omurga ameliyatları, kullanılan nöromonitörizasyon sistemiyle felç riskinin olabilecek en iyi derecede azaltılması hedeflenmektedir.

Uzmanlar, hasta uyuduktan sonra kol, bacak, kas ve başına yerleştirilen elektrotlarla sinir uyarılarının takip edildiği nöromonitörizasyon sistemiyle sinirlerin sağlıklı olup olmadığı anında anlaşıldığını belirtti.Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, nöromonitörizasyonla ilgili bilgiler verdi.

Nöromonitörizasyon sistemi ile ameliyatlardaki felç riskinin tarihe karıştığını söyleyen Öztürk, "Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler hastalar için umut oluyor. Özellikle ameliyatların taşıdığı riskler hastaların cerrahi müdahale öncesinde psikolojilerini olumsuz etkilerken, bazıları narkozdan uyanınca ne olacağım endişesi taşıyor. Bu ameliyatların başında omurga ve benzerleri geliyor. Nöromonitörizasyon uygulaması ile omurgada operasyon esnasında omuriliğe herhangi bir zarar verilip verilmediğini gösteriyor ve anında ameliyat ekibine haber veriyor. Böylece hastanın felç kalma olasılığını bildirdiği için riski yok ediyor. Nöromonitörizasyon sistemi ameliyat esnasında cerrahın psikolojisini de rahatlıyor." dedi. 

Bu sistemin anestezi ile koordineli bir şekilde çalışılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Çağatay Öztürk, “Anestezi dediğimiz şey aslında kasların felç olması demek. Sistemin kullanıldığı ameliyatlarda çok derin anestezi olmaması gerekiyor. Kaslara verilen elektriğin geri dönmemesi ameliyattan değil anesteziden kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeple nöromonitör teknisyeninin anestezi doktoru ile çok sıkı iletişim içinde olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 1277
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı