"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Omega-3'ün fazlası beyin kanamasına yol açabilir

12 Şubat 2015, Perşembe 12:17
Kan sulandırıcı kullanan hastaların fazla Omega-3 almasının beyin kanaması ve felce yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Efe, özellikle kan sulandırıcı kullanan hastaların fazla Omega-3 almasının beyin kanaması ve felce yol açabileceği uyarısında bulundu.

Efe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Omega-3 ve Omega-6'nın, insanların dışarıdan almak zorunda olduğu, doymamış, uzun zincirli yağ asitleri olduğunu söyledi.

Bu tür yağ asitlerinin insan vücudunda depolanma ve enerji verme fonksiyonu dışında temel biyoaktif özelliklerinin de bulunduğunu dile getiren Efe, hücreler için işlevlerini yapacağı sinyal ileticilerinin üretilmesinde kullanıldığını anlattı.

Efe, sağlıklı beslenme için Omega-3'ün, Omega-6'nın 5'te birinden daha az alınmaması gerektiğini vurguladı.

Omega-6 yağ asitlerinin çeşitli bitkisel yağlardan gereğinden fazla alınmasına karşın Omega-3'ün söz konusu asidi dengeleyecek kadar alınmadığının kanıtlandığı bilgisini veren Efe, şöyle konuştu:

"Omega-3 hayvan etinden, özellikle soğuk sularda planktonlarla beslenen balıklar ve bitkisel gıdalardan alınır. Omega-3 tabletini almak daha sağlıklı. Hayvan etinden alacaksak da doğada, yeşillikle beslenen hayvanlardan almalıyız. Günümüzde kapalı alanlarda, mısır küspesiyle veya soya ile beslenen hayvanlarda yeterince sağlıklı Omega yok. Dışarıdan yeterli düzeyde Omega-3 almak insan sağlığına olumlu katkı bulunuyor. Bunlar özellikle beyin ve sinir hücrelerimizin membranının yapısında önem taşıyan yağlar. Yine damar sertliğinin önlenmesinde, kan akışkanlığının sağlanmasında, kan pıhtılaşmasıyla akışkanlığı arasındaki dengenin güvenli biçimde sağlanmasında önemli yağlar. Omega-3'te Eikosapentaenoik Asit (EPA) ve Dokosaheksaenoik Asit (DHA) diye adlandırdığımız yağların miktarına bakmamız gerekiyor. Satışını yapan yerden o ürünün sertifikasını isteyip içinde bu maddelerin ne kadar olduğuna bakmamız lazım. Gün içinde alınması gereken EPA ve DHA miktarı 0,5 gram ila 1,8 gram arasında değişebiliyor. 0,5 gram normalde hayatı sağlıklı bir şekilde devam ettirmek için yeterli ama kalp hastalıklarında, damar sorunlarını desteklemek için, birtakım mental hastalıklarda, depresyon tedavisinde dozların 2-3 grama kadar artırılması önerilir."

"Doktora danışılmalı"

Belgin Efe, Omega-3'ün fazla alınmasının ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini bildirdi.

Bu konuda uyarılarda bulunan Efe, "Omega-3'ün fazlasının, özellikle hasta kan sulandırıcı da alıyorsa, beyin kanamalarına ve beyin kanaması nedeniyle meydana gelen felce yol açabileceğini de unutulmaması gerekiyor. Aspirin türevi ilaçları, kan akışkanlığını artıran ilaçları kullanan hastaların, Omega-3 takviyesini kontrolsüzce almaları halinde yarar yerine hayatlarını tehdit edecek boyutta zarar görebilirler. Ne kadar alınması gerektiği konusunda doktora danışılması gerekiyor."

Efe, Omega-3'ün tablet olarak kullanıldığı ve yeterli dozda alındığı takdirde kilo artışına yol açmadığına değinerek, "Omega-3 içeren gıdaları abartılı almak tabii ki kilo aldırabilir ama tablet biçiminde alınan Omega-3 kilo aldırıcı bir özelliği yok hatta kısmen yağ yakmayı da desteklediğini söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Etiketler: omega, beyin kanaması
Okunma Sayısı: 1372
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı